Een innovatief apparaat voor ruggenmergstimulatie is voor het eerst in Nederland geïmplanteerd door artsen van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Deze zogenaamde neurostimulator maakt gebruik van een geavanceerde vorm van de motion-sensing technologie die we kennen van consumentenapparaten zoals de Wii en iPod Touch of iPhone.
Stimulatie op juiste moment
Ruggenmergstimulatie is een standaardtherapie voor de behandeling van ernstige chronische rug- en/of beenpijn. De nieuwe RestoreSensor-neurostimulator van producent Medtronic is ’s werelds eerste pijnmanagementtechniek, die zich automatisch aanpast aan een verandering in de positie van het lichaam of activiteit van de patiënt. Daardoor krijgt de patiënt op elk moment de juiste stimulatie en pijnbestrijding.
Verhoogde kwaliteit van leven
De vorige generatie neurostimulatoren liet een aanpassing slechts in beperkte mate toe. Met vooraf ingestelde niveau’s moesten patiënten bij een verandering van lichaamshouding of activiteit steeds de instellingen met een afstandsbediening aanpassen.
Anesthesioloog dr. Jan Willem Kallewaard van Ziekenhuis Rijnstate: “Veel van onze patiënten zullen hier voordeel bij hebben. Het doel van ruggenmergstimulatie is om te proberen de patiënten te helpen hun pijn te verminderen. Mensen zijn constant in beweging, of ze nu opstaan uit een stoel, lopen in de straat, of ontelbare keren omdraaien in hun slaap. Een apparaat zoals deze nieuwe neurostimulator, die automatisch reageert op veranderingen in de positie van een patiënt of het activiteitsniveau, moet hen helpen een betere controle over hun pijn te krijgen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven van de patiënt, niet alleen door een betere pijncontrole en meer bewegingsvrijheid, maar ook door een verminderd medicijngebruik.”
Mijn vraag is word de restore sensor vergoed door de verzekering. En is de behandeling alleen in arnhem.of ook nog elders in het land. Rotterdam bijvoorbeeld.
Ik zou ook graag willen weten buiten de vergoeding of de pijnpolie van ziekenhuizen over deze vinding zijn geinformeerd, zodat zij ook gebruik zouden kunnen maken van deze oplossing tegen zenuwenpijnen. Wordt er al naar oplossingen gezocht om dit voor veel mensen belangrijke nieuws te verspreiden enhet instrument te ontwikkelen.
ik zou ook graag antwoord willen hebben op de vragen hierboven in de website gesteld.
Dit is een regulier onderdeel van de medische zorg en wordt inderdaad vergoed door de verzekeraar.
We zijn nog in de studiefase. De resultaten van de studie worden op nationale en internationale bijeenkomsten gepresenteerd en zullen worden gepubliceerd.
Op dit moment is deze behandeling al in meerdere neuromodulatiecentra in Nederland mogelijk.
Met vriendelijke groet,
Maaike de Ridder
Senior Adviseur Marketing & Communicatie
Alysis Zorggroep
Ik heb begrepen dat de oude manier voor de ruggenmergstimulatie meer gericht is op pijn in de benen, dan op pijn in de(lage) onderrug. Ik ben momenteel bezig in het St. Franciscus Ziekenhuis te Roosendaal. Vorig werd mij nl nog verteld dat het om pijn in de rug gaat, nu hebben ze het over voornamelijk pijn in de benen, en dat de rugpijn slecht een paar procent zal verminderen. Bent U het daarmee eens, of is toch de chronische rugpijn op de “oude”manier te verlichten?
ik krijg de 15 jan 2015 enrugmergstimulatie in roosendaal voor mij onderrugis wel een nieuwe
bij deze zeggen ze voelt je ook die tintelingen niet en dat was bij die oude wel maar mij
is gezegd dat het wel goed helpt maar dat de pijn niet helemaal weg gaatik moet zeggen waar ik de meeste pijn han in mij benen of in mij onder rug bij mij zit het veel in mij onderrug dat is niet uit te houden soms met de pijn in mijn benen kan ik wel mee leven ik heb moeten kiezenwaar ik aan geholpen wou worden hoop dat het wel helpt maar je moet wat als je veel pijn heb toch groetjes jac