‘Neem geen hond’-campagne

In het jaar van haar honderdjarig bestaan komt de Hondenbescherming met een opvallende boodschap. Woensdag 28 maart 2012 lanceert deze goede doelen organisatie de ‘Neem geen hond’-campagne.

Neem geen hond

Ten grondslag aan de campagne liggen cijfers die er niet om liegen. Jaarlijks verdwijnen meer dan 12.000 honden naar het asiel omdat hun baas ze niet meer kan of wil houden. Ongewenst gedrag lijkt bij 30 tot 90% van de honden voor te komen. In onze huidige samenleving komt de hond vaak in de knel.

Voor de kinderen wordt bijvoorbeeld een schattige pup gekocht, maar de pup wordt een puber en sloopt het bankstel als de kinderen op school zitten en de ouders aan het werk zijn. “Dat een hond gezelschap en beweging nodig heeft, beseft men vaak niet als men voor een schattige pup valt.” aldus woordvoerder Just de Wit van de Hondenbescherming. “Pas later merkt men wat een hond hebben eigenlijk inhoudt en dan is het vaak te laat. De hond gaat dan met een ‘etiket’ naar het asiel. Het arme dier moet vervolgens geluk hebben dat iemand hem een kans wil geven.”

Dit leed kan voorkomen worden als goed wordt nagedacht over de aanschaf van een hond. Voor veel mensen blijkt een hond na verloop van tijd helemaal geen geschikt huisdier. Bovendien is een goede aanschafkeuze maken ook niet gemakkelijk. In Nederland worden naar schatting 120.000 pups per jaar buiten de registratie om verhandeld. Het merendeel daarvan is vermoedelijk afkomstig van illegale bedrijfsmatige handel. Pups die hiervandaan komen hebben een slechte start, zijn vaak ziek en blijven soms een leven lang angstig of agressief.

Deze video geeft aan dat het aanschaffen van een hond iets is waar je goed over moet nadenken.

De ‘jarige’ Hondenbescherming wil voorkomen dat honden ‘nog lang niet jarig zijn’ omdat een aanschaf onnadenkend wordt gedaan. De boodschap van de campagne is dan ook ‘Neem geen hond’, tenzij je dagelijks twee uur van je tijd aan de hond kunt geven, per maand minimaal vijftig tot honderd euro kunt besteden, de hond per dag (na gewenning) niet langer dan zes uur alleen laat en hem opvoedt en voorkomt dat hij overlast veroorzaakt. Wanneer iemand dat een hondenleven lang kan, zijn op hondenbescherming.nl tips te vinden voor een verantwoorde aanschaf.

Plaats een reactie