Nederlandse Vereniging van Diëtisten daagt minister van VWS

0
701

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) spant een kort geding aan tegen de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport omdat de diëtist uit het basispakket van de ziektekostenverzekering verdwijnt. De NVD vraagt aan de rechter om de maatregel op te schorten en tenminste een overgangsregeling in te stellen.

Nu patiënten de diëtist voor een groot deel zelf moeten betalen, is het aantal consulten met de helft gedaald. Ernstig zieke patiënten met voedingsproblemen en mensen met overgewicht zien ervan af omdat de voedingsadviezen sinds begin dit jaar niet meer vergoed worden uit het basispakket van de ziektekostenverzekering. “Patiënten die geen goed voedingsadvies krijgen, komen vaker bij de huisarts, gebruiken meer medicijnen en lopen een verhoogde kans dat ze moeten worden opgenomen in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis en kosten de maatschappij uiteindelijk vele malen meer geld. De bezuiniging van de minister is daarom kortzichtig en mist visie om de kosten in de zorg omlaag te krijgen.” Aldus NVD directeur Anja Evers.

De minister was in de veronderstelling bij het opstellen van de maatregel dat de zorgverzekeraars op de bezuiniging zouden inspelen en alsnog dieetadvisering zouden vergoeden via de aanvullende verzekering, maar dit is zeer beperkt gebeurd. Slechts enkele zorgverzekeraars hebben dieetadvisering opgenomen, in een aanvullend verzekeringspakket met een premie die onaantrekkelijk of voor veel patiënten simpelweg niet betaalbaar is.

Volgens de NVD zijn de patiënten die om medische reden een behandeling van de diëtist nodig hebben het slachtoffer geworden van een spel tussen de minister en de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars maakten de inhoud en omvang van hun aanvullende verzekeringen pas half november bekend. Dit heeft diëtisten onvoldoende tijd gegeven hun praktijkvoering hierop aan te passen.