Nederlandse studenten winnen EK debatteren

0
632

Studenten Daan Welling en Menno Schellekens zijn vrijdagavond 10 augustus 2012 laat uitgeroepen tot Europees Kampioen debatteren. Zij wonnen de finale in de categorie ‘Engels als Tweede Taal’ die ging over amnestie voor oorlogscriminelen.

Het EK debatteren voor studenten vond plaats in Belgrado: talloze teams streden om de titel. Daan en Menno studeren aan LUC The Hague, het internationale honourscollege van de Universiteit Leiden. Menno Schellekens won eerder dit jaar het VPRO programma ‘Premier Gezocht’.

Ook een derde Nederlander viel in de prijzen. De Utrechtse studente Danique van Koppenhagen werd beste individuele spreker van het toernooi. Daarmee won Nederland alle prijzen in de categorie ‘Engels als Tweede Taal’.

Het toernooi in Belgrado, Servië, duurde een hele week. Aan het toernooi deden 212 teams mee uit heel Europa. Dit was de grootste editie van het EK Debatteren tot nu toe. Gedurende 9 voorrondes konden teams zich plaatsen voor de kwartfinales, waarna er knock-out rondes plaatsvonden. De ‘Engels als Eerste Taal’ categorie werd gewonnen door twee Britse studenten.

Het toernooi heeft een grote impact op de regio van Servië en omliggende landen, waar vrij debat en open discussie nog niet zo lang vanzelfsprekend zijn. De Servische overheid ondersteunde het toernooi dan ook graag om zo jonge mensen te stimuleren na te denken over uitdagingen in de wereld.