Nederlandse studenten domineren WK debatteren

0
655

De Leidse studenten Rogier Baart en Ali al Khatib hebben woensdag 4 januari 2012 de finale van het WK debatteren bereikt. Daarnaast bereikte de Utrechtse studenten Tomas Beerthuis en Danique van Koppenhagen de halve-finale. Een week lang vochten de beide teams, beiden internationaal gezien als favoriet, in het warme Manila om de wereldtitel in de categorie Engels als tweede taal. Die ging uiteindelijk met de winnaars van Tel Aviv mee naar huis. Het WK debatteren werd voor de 32e keer georganiseerd en heeft ieder jaar honderden teams uit meer dan honderd verschillende landen.

Naast deze prestatie stonden de Nederlanders ook goed op de individuele sprekerslijst. Zo werd Tomas Beerthuis 5e van de wereld, Rogier Baart 4e en Danique van Koppenhagen 3e. Tijdens het WK debatteren strijd ieder team negen voorrondes lang om een plaats in de kwartfinales, daarna is het een knock-out systeem. Utrecht plaatse zich als 2e voor de kwarfinales, Leiden als 3e: een prestatie van wereldformaat. Het WK is ieder jaar een enorm prestigieus evenement dat veel bezoekers trekt. In Manila waren allerlei gasten en genodigden aanwezig om het toernooi te aanschouwen.

Nederland heeft in het verleden eveneens goed gescoord op het WK. Zo wonnen de Nederlanders het toernooi in 2006 en 2008, en zijn ze ieder jaar gevreesd door de tegenstanders. Ook in Nederland zelf is het debatteren enorm in ontwikkeling: het circuit van wedstrijden is steeds actiever en ook steeds meer scholieren beginnen vroeg met debatteren.