Nederlandse strijd tegen ondervoeding krijgt internationale erkenning

De Nederlandse vereniging voor klinische voeding en metabolisme (NESPEN) heeft 20 september jl. in Nice de prijs voor ‘Best Initiative to Fight Malnutrition’ ontvangen tijdens het jaarlijkse Europese voedingscongres van ESPEN.

Deze prijs is een belangrijke erkenning van alle activiteiten die de laatste jaren in Nederland zijn ontwikkeld in de strijd tegen ondervoeding bij ziekte. De aanpak in Nederland wordt uitgevoerd door de Stuurgroep Ondervoeding in samenwerking met het ministerie van VWS en de LPZ (Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen) van de Universiteit Maastricht. De LPZ wordt geleid door CAPHRI onderzoeker Ruud Halfens en meet sinds 1998 diverse zorgproblemen van patiënten in gezondheidzorginstellingen, zowel nationaal als internationaal. Voor het onderdeel ondervoeding zijn de CAPHRI onderzoekers Jos Schols en Judith Meijers verantwoordelijk.

“Top-down and bottom-up approach of malnutrition leads to decrease in prevalence rates in all health care settings in the Netherlands” David Forrest, voorzitter jury MNI Grant. Ondervoeding bij ziekte draagt bij aan vertraging van herstel, slechte kwaliteit van leven en voortijdig overlijden. De aandacht voor ondervoeding is nog steeds nodig. Uit de LPZ (Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen) blijkt dat ongeveer 25% van de volwassenen en 20% van de kinderen, die worden opgenomen in het ziekenhuis zijn ondervoed. Daarnaast komt ondervoeding voor bij 20% van de ouderen in zorginstellingen en 15% van de cliënten die thuiszorg krijgen. Extra inname van eiwit en energie verbetert de kwaliteit van leven en kan herstel versnellen met forse kostenbesparingen als gevolg.

De Nederlandse artsen en zorgprofessionals zijn zich hier steeds meer van bewust en sinds vijf jaar wordt hard gewerkt om ondervoeding snel te herkennen en te behandelen. Voor ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, de huisartsenpraktijk en thuiszorg zijn de afgelopen jaren screeningsinstrumenten ontwikkeld en richtlijnen om ondervoeding tijdig op te sporen en adequaat te behandelen.

De succesvolle Nederlandse aanpak is tijdens het congres van ESPEN (Europese vereniging voor klinische voeding en metabolisme) in Nice beloond met de internationale MNI prijs. The Medical Nutrition International Industry (MNI) looft jaarlijks de prijs uit ter waarde van €30.000 aan het land dat de afgelopen jaren de beste initiatieven heeft getoond op het gebied van aanpak van ondervoeding. Deze geldprijs komt ten goede aan een project ter bestrijding van ondervoeding bij ziekte.

2 gedachten over “Nederlandse strijd tegen ondervoeding krijgt internationale erkenning”

  1. Van harte proficiat aan de winnaars!
    Ondervoeding is een zorgprobleem dat binnen Nederland in toenemende mate de aandacht vraagt. Vaak wordt er bij het woord ondervoeding gedacht aan continenten als Afrika en wordt er niet stilgestaan bij de aanwezigheid van ondervoeding binnen onze eigen Westerse samenleving. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat (aan ziekte gerelateerde) ondervoeding ook in onze samenleving voorkomt en in hogere mate dan in eerste instantie verwacht zou worden.

    mvg, gebak tegen ondervoeding en slikproblemen

    Beantwoorden
  2. De gebakproducten “Bouwsteentjes en EasytoEat” zijn geweldig. Mensen lusten het graag en werkt het, daar gaat het om. Wij hebben al veel dankbare clienten ermee geholpen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie