Nederlandse rolstoeltennissters veroveren goud tijdens World Team Cup

Het Nederlandse damesteam heeft goud veroverd tijdens de World Team Cup (WTC) in Antalya (Turkije). Tijdens dit toernooi streed de gehele wereldtop om de wereldtitel voor landenteams.

Nederlandse rolstoeltennissters veroveren goud tijdens World Team Cup

Het evenement is vergelijkbaar met de Davis Cup (heren) en de Fed Cup (dames) in het validentennis. In 2014 vindt de WTC in Nederland plaats.

Dames
De dominantie van de Nederlandse rolstoeltennissters op het landentoernooi is enorm. In de 27 jaar dat het toernooi bestaat, voor vrouwen, was de titel 26 keer voor Oranje. Op de gravelbanen in Antalya werd Groot-Brittannië verslagen. Na twee overwinningen in het enkelspel werd het overbodige dubbelspel niet meer afgewerkt. Jiske Griffioen, de nummer 2 van de wereld, speelde tegen de nummer 9, Jordanne Whiley. De eerste set ging gelijk op tot 5-5. Griffioen vocht voor de setwinst en nam zelf het initiatief. Zij won uiteindelijk de eerste set met 7-5. De tweede set ging sneller en wat makkelijker, Griffioen won deze met 6-2. Aniek van Koot nam het op tegen Lucy Shuker, de huidige nummer 5 van de wereldranglijst. Aniek van Koot, de nummer 1 van de wereld ging als een speer en versloeg Shuker met 6-3 6-2.

Nederlandse teams rolstoeltennis World Team Cup 2013

Heren
De Nederlandse mannen zijn er in Antalya, Turkije, niet in geslaagd hun titel te prolongeren. Frankrijk was met 2-0 te sterk voor onze landgenoten, die als eerste waren geplaatst. Ronald Vink speelde zijn eerste wedstrijd tegen Nicolas Pfeifer en verloor met 6-1 6-3. In de volgende enkelspelpartij speelde Maikel Scheffers tegen Stéphane Houdet. Scheffers redde het niet en verloor met 6-2 6-3. Vorig jaar speelden de beide landen ook al tegen elkaar in de finale, toen wist Frankrijk de beslissende dubbel te winnen. Voor de Franse mannen is het de vijfde titel in de World Team Cup en de tweede sinds 2009.

Junioren
De Nederlandse junioren zijn er in Antalya ook niet in geslaagd de titel te prolongeren. Groot-Brittannië was in de halve finale te sterk voor onze landgenoten. In de strijd om de 3e en 4e plaatst werd wel gewonnen van Rusland, de junioren behalen hiermee brons.

World Team Cup 2014 in Nederland
De ITF ( International Tennis Federation) heeft bekendgemaakt dat de World Team Cup volgend jaar in Nederland plaatsvindt. Esther Vergeer is verheugd dat het evenement naar Nederland komt. “Ik vind het geweldig dat Nederland, dat een belangrijke positie inneemt binnen het rolstoeltennis, een groot internationaal evenement heeft. Met de World Team Cup geef je snel invulling aan het internationale karakter. Ruim 300 tennissers vanuit de hele wereld doen mee. Zelf mocht ik twaalf keer uitkomen voor Nederland tijdens de WTC. Het is gaaf om als individuele speler tenminste één keer per jaar als team te spelen, en uit te komen voor je land. Het is een uitdaging om dit evenement goed te organiseren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt”, aldus Vergeer. Waar het evenement gehouden gaat worden, is nu nog niet bekend.

Kijk voor uitslagen, dagverslagen en foto’s op www.knltb.nl/worldteamcup.

Plaats een reactie