Nederlandse regering snijdt opnieuw drastisch in de internationale aidsbestrijding

0
655

Aids is niet langer een prioriteit binnen het buitenlandse beleid. Staatsecretaris Ben Knapen van ontwikkelingssamenwerking wil gaan snijden in de aidsbestrijding. Dat blijkt uit een brief die vandaag is vastgesteld in de ministerraad.

De bezuinigingen bedreigen volgens Aids Fonds en STOP AIDS NOW! de levens van minstens 180.000 mensen. Eerder dit jaar al besloot de regering geen geld te geven aan Nederlandse aidsorganisaties. Maar deze bezuinigingen gaan nog veel verder. Het beleid dat vandaag is afgekondigd treft effectieve aidsbestrijdingsprogramma’s van het Global Fund en programma’s in ontwikkelingslanden die zich richten op vrouwen, homomannen, sekswerkers en kinderen. De keuze die de regering maakt is rampzalig en staat haaks op het regeerakkoord. De Tweede Kamer en de Nederlandse bevolking worden opgeroepen om in actie te komen.

Minstens 180.000 mensenlevens
Dat er ook binnen de aidsbestrijding bezuinigd moet worden is begrijpelijk. Maar als bezuinigingen de levens van minstens 180.000 mensen bedreigen, dan is dat onverteerbaar, zeggen het Aids Fonds en STOP AIDS NOW!. Dit jaar gaf Nederland € 76 miljoen aan het Global Fund tegen aids, tuberculose en malaria. Dit fonds is wereldwijd de grootste financier van levensreddende hiv-behandelingen. Doordat het komend jaar minstens 180.000 mensen geen hiv-remmers zullen ontvangen, komen hun levens in gevaar. Dit cijfer wordt nog veel hoger als in 2012 de overheid nog eens 900 miljoen bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking.

Nederland was een succesvolle leider in de aidsbestrijding
In de internationale aidsbestrijding loopt Nederland voorop, omdat we ook investeren in de meest getroffen groepen: vrouwen, homomannen, sekswerkers, en kinderen. Nederland is een van de weinige landen die taboeonderwerpen als seksualiteit, homoseksualiteit en prostitutie nooit uit de weg is gegaan. Met deze benadering heeft ons land enorm bijgedragen aan de bestrijding van hiv en aids. Met als direct gevolg: economische ontwikkeling van de getroffen landen en de zelfredzaamheid van miljoenen mensen. Dit succes wordt nu afgebroken.

Dringend beroep op de Tweede Kamer

Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om het tij te keren. Want aidsbestrijding werkt. Zo is het aantal mensen op behandeling verzevenvoudigd tot ruim 5 miljoen en is de prijs van medicijnen is gedaald van $ 10.000 naar $ 90 per jaar. Uit onderzoek blijkt dat binnen zes maanden na het beginnen met hiv-behandeling, er al een scherpe toename van arbeidsproductiviteit te zien is. Zo blijkt uit recent onderzoek dat de arbeidsproductiviteit van mensen met hiv in Kenia binnen een periode van 100 dagen van 65% naar 82% steeg.

Bovendien is de brief van de staatssecretaris in strijd met het regeerakkoord. Hierin is als leidraad voor ontwikkelingsamenwerking het WRR-rapport Minder pretentie, meer ambitie gekozen. In het rapport staat dat Nederland zich moet focussen op terreinen die effectief zijn, waar Nederland sterk in is en die bijdragen aan de economische ontwikkeling. Aidsbestrijding voldoet hier helemaal aan. Daarom benoemt de WRR aidsbestrijding als een van de vijf prioriteiten voor Nederland.

Condoleance-register

Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW roepen Nederlanders op de regering wakker te schudden en een tragedie te voorkomen. Via www.aidshulpmoetblijven.nl kan een condoleancekaart persoonlijk ondertekend worden. Alle kaarten worden naar Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken gestuurd