Uit nieuw onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Urologie en de European Association of Urology blijkt dat bijna vier op de tien mannen van 50 jaar en ouder hebben nu of in het verleden ervaring met plasklachten.
Hetzelfde aantal denkt wel eens aan het krijgen van prostaatkanker. Mannen die last hebben of hebben gehad van plasklachten, geven opvallend vaker aan wel eens te denken aan prostaatkanker, dan mannen die geen last van plasklachten hebben. Terwijl miljoenen mannen last hebben van prostaatklachten, zoeken velen geen medische hulp.
Opvallend is dat vrijwel alle ondervraagde mannen het belangrijk vinden om vanaf hun 50e jaarlijks gecontroleerd te worden op prostaatkanker. Het hiertoe noodzakelijke onderzoek (PSA-meting) is bij de ruime meerderheid van de mannen onbekend. Hieruit concluderen wij dat betrouwbare voorlichting dringend gewenst is.
De resultaten van dit onderzoek worden vandaag bekend gemaakt. Vandaag, 15 september is het namelijk de Europese Dag van de Prostaat. De Nederlandse en Europese beroepsverenigingen voor urologen (NVU en EAU) slaan dit jaar de handen ineen om op deze dag mensen te informeren over de prostaat. Zij organiseren een publieksmanifestatie in Amsterdam. Op de Dam staat een megaprostaat, waar mensen in kunnen rondlopen. Verder zijn er urologen ter plaatse die vragen beantwoorden van het publiek.
Over De Dag van de Prostaat
De Dag van de Prostaat is een initiatief van de Europese beroepsvereniging van urologen (EAU). Deze dag is bedoeld om meer bekendheid te geven aan mogelijke problemen van de prostaat. In verschillende landen vinden activiteiten plaats zoals openbare informatiebijeenkomsten en evenementen. Ook in Nederland wordt vandaag op veel plaatsen extra aandacht geschonken aan de prostaat en prostaatklachten.
Aandoeningen aan de prostaat hebben een grote negatieve invloed op de kwaliteit van leven van mannen. Wanneer de prostaat groter wordt, kan een gedeelte van de plasbuis dichtgedrukt worden. Hierdoor ontstaan ondermeer plasklachten. Aandoeningen aan de prostaat worden nog altijd onderschat en ten onrechte afgedaan als ouderdomskwalen. Daarom is het zo belangrijk dat er aandacht is voor de last, voor de risico’s en voor de oplossingen.
Over TNS NIPO onderzoek: ‘Kennis over de prostaat’
In opdracht van de urologische beroepsverenigingen heeft TNS NIPO een onderzoek uitgevoerd naar de kennis van Nederlandse mannen over de prostaat en over prostaatproblemen. Met dit onderzoek is de kennis, de houding en het gedrag van mannen van 50 jaar en ouder ten aanzien van prostaatklachten in kaart gebracht. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt ter gelegenheid van de dag van de prostaat.
Meer informatie: www.allesoverurologie.nl
Ik ben heden (oct 2010) 68 jaar.
diagnose van uroloog n°1 in 2006 na punctie:
Agressieve prostaatkanker links, een onmiddellijke operatie dringt zich op, liever vandaag dan morgen.
diagnose van uroloog n°2 in 2006 zelfde maand en na MRI. (beide prof urologen kennen mekaar)
Agressieve prostaatkanker rechts. (en dan letterlijk) HET IS NIET AANGEWEZEN ZOALS EEN STRUISVOGEL DE KOP IN HET ZAND TE STEKEN een heelkundig verwijderen van de prostaat dringt zich op, hoe vlugger hoe beter.
De eerste maal links en dan rechts ?????? dus..derde, vierde, vijfde enz opinies uit schrik.
Alle volgende onderzoeken en zonder mededeling van de resultaten van vorige onderzoeken, ook met puncties en MRI waren dezelfde GEEN KANKER EN EEN GEZONDE PROS.
Soms durfde ik in het begin aan de uroloog zeggen dat het niet mogelijk was. Antwoord van de uroloog “zijt gij dokter of ben ik het”
Mijn PSA wordt nu maandelijks door de huisdokter gecontroleerd en bevindt zich tussen 2.2 en 3.5.
Bovenstaande onderzoeken hebben een grote invloed gehad op mijn levenskwaliteit en ik durf er ook weinig over vertellen aan mijn omgeving.
Ik heb gehoord dat er nieuwe opzoekingstechnieken zijn ontwikkeld, kan u mij daar aub over berichten op mijn e-mail.
Indien u bewijsstukken wil van bovenstaande verhaal wil ik u deze laten geworden doch ik blijf graag onbekend voor andere.