Nederlandse leerkracht sterker voor de klas door ervaring in ontwikkelingsland

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontvangt woensdag 26 januari 2011 het eerste exemplaar van het boekje Elke dag een werelddocent. De uitgave vertelt verhalen uit twee jaar Werelddocent, een uniek project van ontwikkelingsorganisatie Edukans, verzekeraar Loyalis en de onderwijsbonden.

Beter onderwijs in ontwikkelingslanden
De samenwerking tussen ontwikkelingsorganisatie en bedrijfsleven blijkt een succes. De afgelopen twee jaar reisden 91 Nederlandse docenten naar India, Kenia, Burundi, Oeganda en Malawi. Om met hun lokale collega’s te werken aan beter onderwijs. Overvolle klassen en tekort aan lesmateriaal maken het werk van een leerkracht in een ontwikkelingsland soms onmogelijk. Toch boekten de Werelddocenten samen resultaat. Leerlingen werken nu in groepjes en krijgen de kans om vragen te stellen. Dankzij de nieuwe lesmethodes staan leerkrachten veel gemotiveerder voor de klas.

Nederlandse leerkracht versterkt
Ook in Nederland zijn de gevolgen van Werelddocent merkbaar. ‘Ik ben geraakt door mijn Afrikaanse collega’s met hun vermogen om van alles wat voorhanden is een leermiddel te maken. Ik denk nu zelf ook meer in mogelijkheden dan in belemmeringen’ vertelt één van de Nederlandse Werelddocenten in het boekje. Door de ontmoeting met collega-docenten ontdekten de Nederlanders weer waarom zij ooit voor het onderwijs kozen. Werelddocent versterkt de competenties en motivatie van leerkrachten in het ontwikkelingsland en in Nederland. Voor Loyalis een belangrijk argument om dit project te ondersteunen.

In Elke dag een werelddocent komen docenten uit ontwikkelingslanden en Nederlandse leerkrachten aan het woord. Het boekje is bestemd voor docenten en andere onderwijsprofessionals. Staatssecretaris Zijlstra ontvangt de publicatie uit handen van Ron Rijnbende, bestuurder van Edukans.

Gezamenlijk initiatief
Werelddocent is gestart als een gezamenlijk initiatief van Loyalis, Edukans, Burundian Women for Peace and Development en de gezamenlijke bonden van FNV, CNV, CMHF en AC.

Onderwijsprofessionals kunnen zich tot en met 6 februari 2011 opgeven voor Werelddocent 2011 via www.edukans.nl/werelddocent.

Plaats een reactie