Nederlands Huisartsen Genootschap roept overheid en werkgevers op tot gezonde keuzes

In Nederland bestaan onaanvaardbare verschillen in kans op ziekte en sterfte, samenhangend met sociale klasse. Dat is een maatschappelijk probleem dat huisartsen niet kunnen oplossen. Het vraagt om keuzes, van overheid en werkgevers, voor de inrichting van een gezondere leef- en werkomgeving. Dat zei NHG-bestuursvoorzitter Arno Timmermans vandaag bij de opening van het NHG-Jaarcongres Hink-Stap-Sprong in Groningen, bezocht door 2200 huisartsen en huisartsen in opleiding.

In de huisartsenpraktijk krijgt gezond gedrag steeds meer aandacht. Bijna alle huisartsen (96%) zijn het er over eens dat het stimuleren tot bewegen tot het werk van de huisarts behoort. Een peiling onder deelnemers van het NHG-jaarcongres wijst dat uit. Zo’n 85% heeft mogelijkheden om patiënten naar beweegprogramma’s in de regio te verwijzen.

Maatschappelijk probleem

“Het is goed als huisartsen een actieve bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl, maar we hebben te maken met een maatschappelijk probleem dat we niet alleen met preventie of beweegprogramma’s kunnen oplossen”, aldus Timmermans.
“Er is een verband tussen gezonde levensjaren en levensverwachting en sociale klasse. Mensen in een lagere sociale klasse leven zes tot zeven jaar korter en zijn 15 tot 20 jaar korter gezond. Dat is niet op te lossen met een beroep op de eigen verantwoordelijkheid of door de verantwoordelijkheid af te schuiven op de huisartsenzorg en de gezondheidszorg als geheel.”
Volgens Timmermans zijn maatregelen als stoppen-met-rokenbeleid, betaalbare sportmogelijkheden in de buurt, sportonderwijs op school, gebouwen met bereikbare trappen, veilige fiets- en wandelmogelijkheden, bewegen op het werk etc., noodzakelijk om in de toekomst gezondheidswinst te behalen. Dat vraagt om politieke keuzes, van zowel de overheid als de werkgevers.

Klachten over bewegingsapparaat veelgehoord
In 2008 hadden de meeste consulten bij de huisarts betrekking op klachten aan het bewegingsapparaat Van alle gezondheidsklachten in de consulten en visites van de huisarts of praktijkondersteuner, heeft 13,6 % betrekking op het bewegingsapparaat (bron LINH). Voor een huisarts is het dus een substantieel onderdeel van de zorgverlening die terecht de nodige aandacht verdient. Het congres Hink-Stap-Sprong biedt informatie en workshops over de behandeling en begeleiding van patiënten met vragen over bewegen en klachten van het bewegingsapparaat.

Plaats een reactie