Nederlands eerste Olympische skister overleden

Op zondag, 12 februari 2012 is te Den Haag overleden, Gratia barones Schimmelpenninck van der Oye op de leeftijd van 99 jaar. Zij was Nederlands eerste Olympische skister.

Gratia Schimmelpenninck in actie tijdens de Olympische Winterspelen 1936

Zij nam deel aan de vierde Olympische Winterspelen (1936) in Garmisch-Partenkirchen, Duitsland. Ook was Gratia de eerste die deelnam aan de nieuwe discipline van het Olympische programma Alpineskiën.

Ze maakte als enige vrouw deel uit van een achtkoppig team, met twee bobsleeërs en vijf schaatsers, maar kreeg geen persoonlijke begeleiding. Op de ijskoude helling en een totaal verijsde piste behaalde ze de 14de plaats in de combinatie afdaling-slalom, het enige ski-onderdeel van de Winterspelen van 1936.

Topprestatie
Zonder steun van de Nederlandse sportwereld en de Nederlandse Skibond, trainde Gratia Schimmelpenninck, op eigen kosten en gesteund door haar familie, met Engelse en Franse ploegen in Davos, St. Moritz en de Dolomieten. Dankzij haar wilskracht en discipline werd ze in 1935 de eerste Nederlandse kampioen ‘Skiloopen’ en behaalde ze, met een snelheid van 80 km per uur, een zesde plaats bij de afdaling WK Alpineskiën in Mürren. In het Olympische jaar won Gratia ook de beruchte Hahnenkamm-Rennen in Kitzbühel en de afdaling Arlberg-Kandahar-Rennen in St. Anton.

Erkenning
In 1946 wordt Schimmelpenninck als eerste vrouw in het bestuur van de Fédération Internationale de Ski (FIS) verkozen. Ze treedt vervolgens op als official bij diverse wereldkampioenschappen en bij de Olympische Winterspelen van 1948 (St.Moritz) en 1952 (Oslo). Mede dankzij haar werd de reuzenslalom een officieel onderdeel van alpineskiën. In 1997 werd de ‘Grande Dame du Ski’ benoemd tot erelid van de Nederlandse Skivereniging

Sport in het bloed
Gratia maakte al vroeg kennis met sport. Haar vader Alphert baron Schimmelpenninck van der Oye was een fanatiek schermer en werd in 1909 Nederlands kampioen op de degen. In 1925 volgde hij de vroeg overleden baron Van Tuyll van Serooskerken op als voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité met het oog op de Spelen te Amsterdam van 1928. In 1936 werd hij lid van het IOC.

Gratia Schimmelpenninck stopte met haar skicarrière in 1936, trouwde en kreeg vier kinderen. Eind jaren zestig richtte ze de Club voor Slankblijvers op, welke in 1974 werd overgenomen door het Amerikaanse Weight Watchers. Gratia bleef daar directeur tot haar vijfenzestigste.

Plaats een reactie