Nederlanders zijn vrouwelijk, Amerikanen zijn mannelijk

De Nederlandse cultuur is het best te omschrijven als vrouwelijk. De Verenigde Staten hebben een meer mannelijke cultuur. Dit concludeert hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht in het prestigieuze Amerikaanse tijdschrift Journal of Personality and Social Psychology. Het artikel van Van den Bos verscheen deze maand.

Met zijn onderzoek toont de Utrechtse hoogleraar aan dat Westerse culturen vaker van elkaar verschillen dan wordt aangenomen. Van den Bos: “De wetenschap richt zich in cultuuronderzoek vaak op bijvoorbeeld het verschil tussen het individualistische Westen en het collectivistische Azië. Daarbij wordt vergeten dat ook tussen Westerse landen culturele verschillen bestaan.”

NL vs VS
Van den Bos beschrijft dat de Verenigde Staten in hun cultuur veel meer op competitie zijn gericht; typisch masculien. De feminiene cultuur van de Nederlander uit zich juist in betrokkenheid. In plaats van wedijveren met anderen, lijken Nederlanders eerder geneigd om de mensen uit hun omgeving op alle mogelijke fronten te betrekken. Zelfs als blijkt dat anderen minder competent zijn dan zijzelf, gunnen Nederlanders deze anderen een kans.

Nederlanders prikkelen
Dit beeld van de masculiene Amerikaan en de feminiene Nederlander werd echter niet altijd bevestigd. De Nederlander bleek verleid te kunnen worden tot masculien gedrag: “De Nederlander heeft daar wel, in tegenstelling tot de Amerikaan, een prikkeling voor nodig. Als hem bijvoorbeeld, zoals in het onderzoek, van tevoren wordt verteld dat hij na het invullen van een vragenlijst beoordeeld wordt, blijkt de Nederlander in mannelijkheid niet onder te doen voor de Amerikaan. Ook de Nederlander blijkt dan competitief, hij moet alleen worden getriggerd.”

Amerikanen prikkelen

In elke Nederlander zit dus ogenschijnlijk een competitieve Amerikaan verstopt. En elke Amerikaan blijkt tevens tot een feminiene reactie te verleiden, verduidelijkt Van den Bos. Verschillen de Amerikaan en de Nederlander dan toch niet veel van elkaar? Van den Bos: “In beginsel zijn Amerikanen wel degelijk masculien en Nederlanders feminien. Dat toon ik in mijn onderzoek aan. Maar in het vervolg van mijn onderzoek heb ik situaties gemanipuleerd: het resultaat bracht een nuance aan. Amerikanen zijn niet alleen maar masculien. En Nederlanders zijn evenmin enkel feminien.”

De onderzoeksmethoden die Van den Bos in het artikel presenteert maken het mogelijk om beter te begrijpen hoe culturen precies van elkaar verschillen.

Plaats een reactie