Er is breed draagvlak in de samenleving om ook in tijden van bezuinigingen te blijven investeren in voorzieningen als zorg, beter onderwijs en kinderopvang. Dat geldt ook voor mensen met een hoog inkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat GroenLinks liet doen door opiniepeiler Maurice de Hond.
Uit het onderzoek blijkt dat 68% van de Nederlanders vindt dat het kabinet de bezuiniging niet eerlijk verdeeld. 63% van de hogere inkomens en 61% van de midden inkomens is bereid om meer in te leveren om de bezuiniging op onderwijs terug te draaien. 63% van de midden inkomens is bereid om meer in te leveren om de bezuiniging op zorg terug te draaien. Maar liefst 74% van de Nederlanders is voorstander van een inkomensafhankelijk kinderbijslag als er daardoor niet bezuinigd hoeft te worden op de kinderopvang.
“Het is zonde dat het kabinet de bereidheid van mensen om bij te dragen aan maatregelen die ons land klaar maken voor de toekomst onbenut laat. In onze tegenbegroting laten wij zien dat andere keuzes mogelijk zijn. Wij moderniseren en vergroenen de economie. Daarmee maken we ruimte voor onderwijs, zorg, kinderopvang en werk. Verantwoorde én toekomstgerichte oplossingen zijn mogelijk”, zegt fractievoorzitter Jolande Sap.
Woensdag 21 september 2011 komt het CPB met de definitieve doorrekening van de tegenbegrotingen van de oppositiepartijen. In de tegenbegroting “Van Haagse bluf naar échte moed” laat GroenLinks zien dat er een sociaal, groen en financieel solide alternatief is voor het kabinetsbeleid. GroenLinks zet voor 2012 in op hetzelfde EMU-saldo als het kabinet en maakt 1,5 miljard vrij voor onderwijs en bijna 6 miljard voor werk via een forse vergroening van de belastingen en een eerlijkere verdeling van lusten en lasten.