Nederlanders ontdekken molecuul dat afweer tegen ziekte kan activeren

Tumorvaccins werken nog niet goed. Dat kan worden verbeterd door de ontdekking van onderzoekers van Sanquin. Zij hebben een molecuul gevonden, dat belangrijk is voor het goed functioneren van een uniek type killercellen. Ze hebben dit molecuul Hobit genoemd.

Hobit zorgt ervoor dat de afweercellen in een slapende toestand blijven zolang dat moet, maar wel onmiddellijk in staat zijn om aan te vallen als er een ziekteverwekker het lichaam binnendringt. Hobit zorgt er ook voor dat afweercellen de juiste soort en hoeveelheid ‘munitie’ hebben, waarmee ze de ziekteverwekker te lijf kunnen gaan. Het onderzoek wordt in augustus 2012 gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature Immunology.

Een goed begrip van de functie van moleculen zoals Hobit is belangrijk, omdat hiermee de effectiviteit van verschillende vaccins kan worden verbeterd. Door een vaccinatie worden specifieke afweercellen geactiveerd en opgeleid om in een later stadium de daadwerkelijke ziekteverwekker snel en afdoende te kunnen verwijderen. Het activeren van Hobit is belangrijk in het proces om de levensduur van zulke afweercellen te verlengen en tegelijk hun potentie om ziekteverwekkers aan te vallen te verbeteren.

Plaats een reactie