Nederlanders met tweede huis gelukkiger en gezonder

Het bezit van een tweede huis maakt Nederlanders gelukkiger en gezonder. Negen van de tien eigenaren van een tweede woning zien dit onderkomen als een toevluchtsoord en ontlenen daar een fijn gevoel aan. Dat is wel duidelijk na een onderzoek onder ruim 1.000 tweede huizenbezitters en potentiële kopers.

Een grote meerderheid van 90% heeft geen spijt ooit aan een tweede huis te zijn begonnen. Slechts 7% zou het kopen van een tweede huis afraden.

De enquête is uitgevoerd door de beursorganisatie van Second Home International in samenwerking met NRIT Onderzoek (Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme), het advies- en onderzoeksbureau met als specialisme toerisme, recreatie en vrijetijdsbesteding. De eerstvolgende editie van Second Home International staat op de agenda van vrijdag 18 tot en met zondag 21 maart 2011 in de Jaarbeurs Utrecht.

Koesteren vakantiegevoel
Het land waar vakanties worden doorgebracht geeft vaak de doorslag voor de locatie van een tweede woning; zo’n 70% van de bezitters noemt dit zelfs het meest bepalend. Niet verwonderlijk dus dat het tweede huis primair wordt benut voor de eigen vakanties (75%). Dit is ook de belangrijkste reden voor potentiële kopers (55%) om op zoek te gaan naar een tweede stek. De top 5 van populaire landen bij eigenaren zijn respectievelijk Frankrijk, Nederland, Spanje, Turkije en Italië. Bij de potentiële kopers zijn achtereenvolgens Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië en Oostenrijk/Zwitserland favoriet.

Rust, groen en natuur
De tweede huizen bezitter is op zoek naar een toevluchtsoord om te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Een tweede huis is een heerlijke plek om je terug te trekken, vindt 89%. De eigenaren zijn minder gehaast (80%) en voelen zich gezonder dankzij hun tweede woning (56%). Rust, groen en natuur zijn erg belangrijk, hetgeen in mindere mate geldt voor de eerste woning. Ook scoort het tweede huis hoger bij de gewenste recreatieve voorzieningen en privacy. In Nederland noemt 64% een optrekje in landschappelijk gebied als grootste wens en bij de eigenaren in het buitenland is dat 73%. (combineren met staatje bevolkingsdichtheid)

Vrijstaand
Vanwege de behoefte aan rust is een vrijstaand huis veruit het meest gezocht. Inmiddels heeft meer dan de helft van de kopers deze droom kunnen verwezenlijken. In Nederland is 60% van de tweede huizen vrijstaand, in het buitenland zelfs 65%.

Gelukkig gevoel
Het eigendom van een tweede woning resulteert bij velen (74%) in een gelukkig gevoel. Een vergelijkbaar percentage (73%) ziet als groot voordeel van hun bezit dat zij hiermee het beste van twee werelden kunnen combineren. De helft van de eigenaren gaat er sinds zij een tweede woning hebben veel vaker tussenuit en zou daar het liefst nog meer van willen genieten. Ongeveer 62% neemt nu ook eerder de tijd voor zichzelf.

Geen blok aan been
In tegenstelling tot de gangbare opinie is een tweede huis geen blok aan het been. Toch ondernemen liefst 79% van de eigenaren ook nog steeds vakanties naar andere bestemmingen. Ongeveer de helft van deze groep doet dit wel minder vaak, omdat zij al veel plezier aan hun tweede huis beleven (86%) en komen hier bovendien meer tot rust dan tijdens een andere vakantie (65%). Daarnaast hoeven zij niet te vrezen voor onaangename verrassingen vanwege slechte accommodaties. Een andere vakantie ondernemen kan altijd nog, is een veelgehoorde redenering.

Financieel aantrekkelijk
De grootste groep tweede huizen bezitters (88%) vindt de aankoop van een tweede huis op dit moment financieel aantrekkelijk, voor de plannenmakers ligt dit percentage zelfs nog iets hoger (89%). Andere belangrijke voordelen die eigenaren noemen, zijn de extra inkomsten voortvloeiend uit verhuur (51%) en waardeverhoging (30%). Zij zien het tweede huis behalve voor recreatie ook als een goed beleggingsobject. Veelgehoorde reacties waarom kopen aantrekkelijk is: veel aanbod, gunstige prijzen, spaargeld levert toch niet veel op en weinig vertrouwen in het beleggen in aandelen. De veronderstelling dat altijd wel geklust moet worden in en rond het tweede huis kan naar het rijk der fabelen worden verwezen, oordeelt 71% van de geënquêteerden.

Bevolkingsdichtheid per km²:
1. Nederland: 487,2
2. Duitsland: 229,9
3. Italië: 202,7
4. Luxemburg: 189,0
5. Zwitserland: 191,2
6. Frankrijk: 101,4
7. Turkije: 92,3
8. Oostenrijk: 101,1
9. Spanje: 90,8
10. Griekenland: 85,9
11. Zweden: 22,5
12. Noorwegen: 15,6

Bron cijfers bevolkingsdichtheid: Eurostat

Nederland is het meest dichtbevolkte land van de 27 landen binnen de Europese Unie (afgezien van het dwergstaatje Malta met 1.303,6 inwoners per km²)

Plaats een reactie