Meerderheid Nederlanders redt wel eens maaltijd met ketchup

Hoewel de meeste Nederlanders ketchup eten omdat ze dit een bijzonder lekkere saus vinden, gebruikt meer dan de helft (57%) van onze landgenoten ook wel eens ketchup om minder smaakvol eten lekkerder te maken. Bijna één op de tien mensen (8%) eet de saus wel eens bij spruitjes, maar ook soep (7%), couscous (5%) en sushi (4%) vormen op de vaderlandse eettafel niet-alledaagse ketchupcombinaties. Toch heeft de gemiddelde Nederlander nog lang niet alle geheimen van ketchup ontdekt. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau InSites onder 500 Nederlanders in opdracht van Heinz.

De Nederlander blijkt in vergelijking met het buitenland een traditionele ketchupeter. In ons land wordt ketchup vooral gebruikt in relatief gangbare combinaties met hamburgers (65% eet hier vaak of altijd ketchup bij), snacks (47%), barbecuevlees (44%), tosti’s (40%), pasta (34%) en patat (30%). In de ons omringende landen wordt de rode saus ‘breder’ ingezet. Zo eten veel Scandinaviërs hun pasta met ketchup in plaats van de bij ons gebruikelijke pastasaus en is ketchup in Groot-Brittannië een doodnormaal ingrediënt om mee te koken, zoals bijvoorbeeld bij het bereiden van gehaktballen.

Nederland loopt achter in vergelijking met buitenland
Behalve in variëteit valt er voor Nederland ook nog heel wat te winnen wat hoeveelheid ketchupconsumptie betreft. Terwijl Europees koploper Zweden goed is voor gemiddeld 1,89 liter ketchup per persoon per jaar, blijft de Nederlander steken op 0,87 liter per jaar. Andere grootgebruikers zijn achtereenvolgens Noorwegen, Denemarken, Polen en Groot-Brittannië.

Zeeland is provincie met meeste ketchup
Binnen Nederland is Zeeland de provincie waar per hoofd van de bevolking de meeste ketchup vloeit. Met jaarlijks 1,25 liter per persoon blijven de Zeeuwen Flevoland (1,05 liter) en Utrecht (1,02 liter) ruimschoots voor. Drenthe (0,65 liter per inwoner per jaar) en Overijssel (0,69 liter) zijn het minst scheutig met de saus.

Ketchup op Hollandse kost
Toch blijkt in navolging van het buitenland een kleine groep Nederlanders inventief met ketchup. Zo geven enkele respondenten aan typisch Hollandse kost als boerenkool, zuurkool en hutspot van de rode saus te voorzien. Ook erwten, hachee en sla worden genoemd als antwoord op de vraag bij welk gerecht ketchup lekker is. Bovendien gebruikt een enkeling ketchup om krassen op cd’s te verwijderen, koperen voorwerpen te reinigen of ongelukjes bij het verven van haar te maskeren.

Heinz start campagne ‘Ketchup op alles’
Om Nederland kennis te laten maken met de ruime mogelijkheden van ketchup, start Heinz de campagne ‘Ketchup op alles’. Op de website www.ketchupopalles.nl staan tips en recepten waarmee alle voordelen van deze saus benut worden. Bezoekers van de site worden onder de noemer ‘Heb jij het lef?’ uitgedaagd om filmpjes te uploaden en om hun eigen ketchupgewoonten te delen. De site bevat onder meer een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe je een bonbon met ketchup maakt. Met de campagne hoopt Heinz dat ook Nederland alle geheimen van ‘de moeder aller sauzen’ leert kennen.

Afbeelding: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Plaats een reactie