Nederlanders gek op huisdieren maar blijven wel nuchter

Nederlanders zijn gek op hun huisdier. Bij maar liefst 85% van de Nederlanders met een huisdier maakt het dier deel uit van het gezin. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) is uitgevoerd.

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt niet zonder zijn huisdier te kunnen. Vier op de 10 huisdierbezitters denken dat hun dier echt begrijpt hoe zijn baasje zich voelt.

Veel dieren mogen op de bank, in bed of hebben eigen speeltjes. In hun liefde voor hun dier gaan mensen ver: zo zijn er sekspeeltjes en parfums voor honden op de markt en heeft de hond een hekel aan natregenen terwijl hij zijn behoefte doet, dan kan zijn baasje een speciale poeptent aanschaffen. Maar het kan nog zotter: wie goed in het geld zit kan een diamanten halsband ter waarde van 150.000 dollar kopen en is de hond gecastreerd dan is het mogelijk om testikel implantaten te laten aanbrengen.

“Gelukkig blijken Nederlanders ondanks hun grote dierenliefde toch vooral nuchtere huisdierenbezitters te zijn. Het aanmaken van accounts voor social media, het mee uit eten nemen en cosmetische chirurgie voor huisdieren gaat meer dan drie kwart van de Nederlanders te ver. En dat is prima, een dier is geen mens en wil gewoon als een dier behandeld worden. Het is daarom ook belangrijk dat mensen zich goed oriënteren voordat ze een huisdier kopen en weten hoe ze het dier moeten verzorgen. Want in heel veel gevallen gaat het goed, maar soms gaat het ook fout”, aldus het LICG.

Volgens het LICG ontstaan gezondheids- en welzijnsproblemen bij huisdieren meestal omdat mensen hun eigen kennis over het aanschaffen en verzorgen van huisdieren overschatten.

Om mensen hier bewust van te maken, start het LICG op 5 april 2012 met de campagne “Feit of fabel”, waarin mensen aan de hand van prikkelende feiten en fabels hun eigen kennis over huisdieren kunnen testen.

De campagne eindigt met de Week van het Huisdier (12 tot en met 20 mei 2012), waarin een gratis poster opgehaald kan worden bij onder andere de dierenartspraktijk, dierenspeciaalzaak, het pension of het asiel.

Plaats een reactie