Nederlanders gebruiken zonnebrand totaal verkeerd

De huid van veel Nederlanders in niet goed ingesteld op de zomerzon. Dit komt onder andere door het teleurstellende voorjaar.

Nederlanders gebruiken zonnebrand totaal verkeerd

“Daardoor heeft de huid onvoldoende kunnen wennen aan het zonlicht waardoor er nog geen bescherming is opgebouwd en de kans op zonnebrand erg groot is”, meldt Drogisterij.net.

Onderzoek
Maar liefst één op de vijf Nederlandse vakantiegangers verbrandt door te lang onbeschermd in de zon te verblijven, zo bleek uit onderzoek. De belangrijkste reden voor het ontstaan van zonnebrand is dat er niet regelmatig wordt ingesmeerd. Zo smeert bijna één derde zich slechts 1 keer per dag in, 10% van de vakantiegangers meert zichzelf zelfs helemaal niet in. Nog eens 10% geeft aan liever te verbranden dan zonder bruin tintje naar huis te moeten.

Nederlanders gebruiken zonnebrand totaal verkeerd, 2

Waarschuwing
De laatste jaren kiezen Nederlanders steeds vaker voor een hogere beschermingsfactor (SPF). Het is een misvatting om te denken dat een hogere factor automatisch een betere bescherming biedt. De mate van bescherming hangt sterk af van de hoeveelheid zonnebrandmiddel en het aantal smeermomenten per dag.

“Regelmatig en vooral dik smeren is essentieel om de huid goed te beschermen. Drie tot vier keer per dag is toch wel minimaal,” zo adviseert René Santifort, gediplomeerd drogist bij Drogisterij.net.

Risico’s
Volgens het KFW neemt het aantal mensen met huidkanker de laatste 10 jaar schrikbarend toe. Het aantal patiënten waarbij huidkanker werd geconstateerd steeg van 15.000 naar 45.000 per jaar. De belangrijkste verklaring hiervoor is de toegenomen populariteit van zonnebaden en zonvakanties. Meer dan de helft van de Nederlanders onderschat het risico op huidkanker en neemt onvoldoende beschermende maatregelen tegen de zon.

Plaats een reactie