78% van de bevolking zegt gewoon of weinig te eten. Slechts 9% geeft aan te veel te eten.
Fotocredits: David van der Mark (cc)
Bijzonder, want de onlangs gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat 40% van de Nederlanders overgewicht heeft. En 51% zegt volgens de Schijf van Vijf te eten. Als het niet aan de hoeveelheid voedsel ligt, hoe komt het dan dat we steeds dikker worden?
Uit een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek in 2010 blijkt dat de portiegroottes in de afgelopen decennia gegroeid zijn, maar we zijn niet minder porties gaan eten. Het zou ook kunnen dat we meer tussendoortjes eten, of producten met verstopte suikers waarvan we ons niet bewust zijn
De werkelijke oorzaak zal waarschijnlijk een combinatie van factoren zijn. Eén ding lijkt wel duidelijk: de consument weet niet meer wat normaal eten is.
De Foodmonitor heeft 756 consumenten ondervraagd van 16 jaar en ouder, nationaal representatief. Meer informatie over de scores van de respondenten en de exacte vraag van het onderzoek in de Foodmonitor is te lezen op www.foodforfood.info.
De Foodmonitor is een initiatief van foodmarketingbureau The Food Agency en marktonderzoeksbureau Trendbox.
Hoe kan het dat Nederlanders niet teveel 'eten' maar zijn wel te dik zijn? – http://t.co/P9IuaC7TxI
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 20 februari 2014