De Nederlandse overheid verlangt een steeds hogere eigen bijdrage aan de zorgkosten.
Uit onderzoek in opdracht van FitVermogen.nl [1], het online beleggingsplatform van ING Investment Management, blijkt dat één op de drie Nederlanders vreest dat zij de veranderingen in de zorg flink gaat voelen in de portemonnee.
De toenemende eigen bijdrage aan de zorgkosten staat in Nederland volop in de kijker. Toch zijn er maar weinig mensen die hier geld voor opzij zetten. Minder dan één op de dertig deelnemers aan het onderzoek gaf aan geld opzij te zetten voor zorgkosten.
Nederlanders leven steeds langer en de zorgkosten blijven ieder jaar stijgen. In 12 jaar tijd (2000-2012) zijn de totale zorgkosten in Nederland met ongeveer 55 procent [2] gestegen. Op dit moment betalen Nederlanders circa 6 procent van de totale zorgkosten uit eigen portemonnee. Deze bijdrage ligt ver onder het Europese gemiddelde van 23 procent [3].
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) kunnen Nederlanders best meer zelf betalen, namelijk zo’n 15 tot 20 procent [3].
Ivar Roeleven, Directeur Beleggingsfondsen Europa bij ING IM: “Er is veel discussie over de exacte toename van de eigen bijdrage aan zorgkosten, maar dat deze verder gaat stijgen is een gegeven. Geld achter de hand houden voor toekomstige zorgkosten is wellicht niet het eerste beleggingsdoel waar men aan zou denken. Toch is beleggen een middel om voor dit soort kosten een financieel vangnet op te bouwen.”
[1] Onderzoek in opdracht van FitVermogen.nl uit januari 2014, gehouden onder een representatieve selectie van de Nederlandse bevolking
[2] CBS, Zorgrekeningen
[3] Zorgvisie.nl ‘Nederland heeft laagste eigen betalingen’