Nederlander ruziet over houdbaarheidsdatum

Bijna iedereen let bij het kopen van een product op de houdbaarheidsdatum, maar thuis zorgt diezelfde houdbaarheidsdatum vaak voor discussie en twijfel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder 1000 Nederlanders.

Alles-over-E-nummers-en-etiketten-Voedingscentrum

Meer dan de helft van de Nederlanders (51%) twijfelt soms of een geopend product uit de koelkast nog veilig te eten is. En 41% heeft hier wel eens een discussie over met een familielid of huisgenoot: gooi je iets weg als het de houdbaarheidsdatum heeft bereikt of gebruik je je zintuigen?

Sommige producten roepen meer op tot twijfel dan andere. Vooral bij geopende verpakkingen zijn Nederlanders onzeker of ze het product nog kunnen eten. Bij geopende verpakkingen biedt de houdbaarheidsdatum op de verpakking geen houvast meer: de datum geldt alleen voor gesloten verpakkingen.

Te veel risico bij eten van bederfelijke producten
Onwetendheid of twijfel over hoe lang iets veilig gegeten of gedronken kan worden kan ervoor zorgen dat mensen meer risico lopen om ziek te worden. Bij vers vlees en verse vis kunnen schadelijke bacteriën groeien zonder dat je dit ziet, ruikt of proeft. Het Voedingscentrum adviseert daarom bederfelijke producten (zoals gehakt en kipfilet) die over de datum zijn, niet meer op te eten. Een groot deel van de Nederlanders is niet op de hoogte van het risico van het eten van bederfelijke producten die over de datum zijn. Meer dan een derde van de Nederlanders denkt onterecht dat een gesloten verpakking gehakt of kipfilet nog best na de datum gegeten kan worden. Producten die bederfelijk zijn zoals verse vis en vers vlees kun je niet meer eten na de datum op de verpakking. Dat geldt voor geopende en gesloten verpakkingen.

Nog wel veilig te eten
Terwijl er bij vlees soms te veel risico wordt genomen, worden andere producten waarschijnlijk sneller weggegooid dan nodig, terwijl ze eigenlijk nog veilig te eten zijn. 44% van de mensen denkt dat een ongeopend pak vruchtensap na de houdbaarheidsdatum niet meer veilig gedronken kan worden. Toch is vruchtensap na de houdbaarheidsdatum vaak nog veilig te drinken omdat het verhit is geweest. Als het er nog goed uitziet, ruikt en smaakt, dan is het nog veilig. Na openen is het nog drie dagen houdbaar in de koelkast.

TGT en THT?
Op de meeste verpakkingen staat een ‘Te gebruiken tot’-datum (TGT) of een ‘Ten minste houdbaar tot’-datum (THT). 40% van de Nederlanders kent het verschil niet tussen deze twee termen. Toch zit er een belangrijk verschil in. De ‘Ten minste houdbaar tot’-datum staat op producten als pasta, rijst, ingeblikte groente en chocolade, maar ook op gekoelde producten zoals melk. Als de datum op deze producten overschreden is, kan de kwaliteit minder zijn geworden. Maar het product is dan nog wel veilig om te eten of drinken. De ‘Te gebruiken tot’-datum staat op producten die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten of koelverse maaltijden. Deze datum geeft aan dat het product tot de datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico’s voor de gezondheid optreden.
Het Voedingscentrum benadrukt dat het in verband met verspilling en voedselveiligheid belangrijk is dat mensen het onderscheid kennen tussen de THT en TGT-datum. Ook is het goed om te weten wanneer je wel kunt vertrouwen op je zintuigen en wanneer beter niet. Goed letten op de houdbaarheidsdatum (THT en TGT) voorkomt dat te veel goed eten verspild wordt.

Let op het etiket
Op het etiket is meer te lezen over de beste bewaarwijze van het product. Als het er niet opstaat, of niet duidelijk, dan kan de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum een oplossing bieden. Deze folder –met handig uitneembaar vel om op de koelkast te plakken- geeft tips over het bewaren van producten en laat zien hoe de ideale koelkastindeling eruit ziet.

In het boek ‘Alles over E-nummers en etiketten’ kunnen consumenten alles lezen over het etiket. Het boek behandelt de afkortingen, getallen en uitdrukkingen die op de verpakking kunnen voorkomen. Ook E-nummers komen in deze vernieuwde versie uitgebreid aan bod. Het is te bestellen op www.voedingscentrum.nl/webshop.

Plaats een reactie