Nederlander hoort niet goed

Een fors percentage van de Nederlandse bevolking hoort niet optimaal of onvoldoende. Het gaat om maar liefst 63%, oftewel drie op de vijf Nederlanders. Jongeren hebben significant vaker een goed gehoor dan ouderen, maar van de groep jongere Nederlanders hoort zelfs 40% niet optimaal of onvoldoende.

Dit concludeert Nederlands grootste audicien Beter Horen, op basis van het Nationaal Hooronderzoek dat in februari online is uitgevoerd onder ruim 1.000 respondenten. Het onderzoek is in opdracht van Beter Horen uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy.

Nederlander hoort slechter dan hij/zij zelf denkt
Ruim twee op de vijf Nederlanders hebben een slechter gehoor dan zij zelf denken (45%). Met name ouderen blijken een slechter gehoor te hebben dan zij zelf inschatten (61%). Maar ook 31% van de jongere Nederlanders heeft een slechter gehoor dan zelf gedacht.

Goed horende Nederlander heeft muziek als hobby
Gezien het feit dat de goed horende Nederlander jonger is én dat slechthorendheid in de loop der jaren toeneemt is het logisch dat Nederlanders met een goed gehoor vaker ‘muziek luisteren’ of ‘muziek maken’ als hobby dan Nederlanders met een onvoldoende gehoor. Goed horende Nederlanders maken ook vaker gebruik van een MP3-speler dan Nederlanders met een onvoldoende of niet optimaal gehoor. Poppodia, festivals, cafés en clubs worden met name bezocht door mensen met een goed gehoor. Dit soort bezoeken vergroot over het algemeen de levensvreugde. Dat neemt echter niet weg dat mensen gehoorbeschadiging kunnen oplopen bij het (veelvuldig) blootstaan aan te hard geluid. Het is dus belangrijk om je gehoor in dit soort gelegenheden te beschermen.

Test test test
Beter Horen wil het ‘gehoor-bewust-zijn’ van de Nederlander vergroten. Want beter horen draagt bij aan het verhogen van de levenskwaliteit. Gemiddeld doen mensen echter 8 jaar te laat iets aan het verbeteren van hun gehoor. Daar wil Beter Horen verandering in brengen door het ‘gehoor-bewust-zijn’ te verbeteren. Beter Horen heeft hiervoor de Hoorscan ontwikkeld waarmee iedereen zowel in de winkels als op het internet (www.hoorscan.nl) binnen 3 minuten zijn of haar hoorleeftijd kan testen.

De online- en de winkelhoorscan zijn de beste en meest betrouwbare testmethoden in hun soort. De online hoorscan is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum en de Nationale Hoorstichting.

Plaats een reactie