Nederlander beste van Europa in onderzoek dunne darm

De wereldorganisatie voor kijkonderzoek van het maagdarmstelsel (World Organisation on Digestive Endoscopy) heeft een prijs uitgereikt aan Peter Mensink, maag-, darm-, leverarts en onderzoeker aan het Erasmus MC, vanwege zijn baanbrekend werk op het gebied van kijkonderzoek in de dunne darm. De organisatie reikt de prijs uit aan veelbelovende onderzoekers uit drie verschillende delen van de wereld: Oceanie-Azie, Amerika en Europa-Mediterrane landen. Dit jaar valt Mensink in de prijzen voor Europa.

Het is al langer mogelijk om kijkonderzoek te doen in de maag, in het eerste stuk van de darm meteen na de maag en in het laatste stuk van de darm dat met een kijkbuisje (endoscoop) via de anus is te bereiken. Enige jaren geleden vond een Japanner een techniek uit om ook kijkonderzoek te kunnen doen naar het stuk darm dat daartussen ligt, de zogenoemde dunne darm. Sindsdien kan een endoscoop via de maag naar de dunne darm worden geleid met behulp van een ballonnetje vóór de endoscoop. Deze techniek lijkt op die van het dotteren bij het hart. Het onderzoek van Mensink concentreert zich op de complicaties die het gevolg kunnen zijn van deze betrekkelijk nieuwe techniek. Hij is één van de eersten die zich hiermee is gaan bezighouden. Dit heeft ertoe geleid dat hij wereldwijd behoort tot één van de meest ervaren artsen en onderzoekers op dit gebied.

Zo blijkt deze onderzoekstechniek bij een deel van de patiënten ontsteking van de alvleesklier tot gevolg te hebben. Mensink: “Voor een goede behandeling van de patiënt is het van belang te weten wat de mogelijke negatieve gevolgen van deze techniek zijn. Die inzichten kunnen helpen om de negatieve effecten te voorkomen, om de techniek te verbeteren of om een selectie te kunnen maken van patiënten bij wie de techniek goed werkt en bij wie deze techniek beter niet kan worden toegepast.”

Om tot zijn resultaten te komen heeft Mensink vele patiënten onderzocht en vele onderzoeken gepubliceerd. Een belangrijke publicatie verscheen enige tijd geleden in het internationale tijdschrift Endoscopy. Deze publicatie wordt door veel andere wetenschappers aangehaald in hun onderzoeken. Mensink: “Kennelijk wordt mijn publicatie zoveel aangehaald, dat de impactfactor van het tijdschrift Endoscopy met een volledige procentpunt is gestegen. Dat is vrij zeldzaam voor een tijdschrift. De hoofdredactie was daar zo blij mee, dat ze me een email stuurden om me voor de publicatie te bedanken. Dat vond ik vrij bijzonder.”

Mensink ontving de prijs in Londen tijdens het gecombineerde European and Worldcongres Gastroenterology van de World Organization of Digestive Endoscopy (OMED).

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Zie www.nfu.nl

Plaats een reactie