Nederland zegt Ja tegen orgaandonatie

Vandaag start een unieke nationale campagne voor orgaandonatie. De campagne ‘Nederland zegt Ja’ vraagt iedereen die nog niet als donor is geregistreerd om een keuze te maken: ja of nee? Het liefst ja, maar nee mag natuurlijk ook. Ruim 7 miljoen mensen in Nederland hebben zich nog niet uitgesproken over het donorschap. Zo’n 3 miljoen van hen staan wel positief tegenover donatie van hun organen na overlijden, maar ze hebben zich nog niet geregistreerd. Deze campagne helpt hen een keuze te maken en die keuze te registreren via www.jaofnee.nl.

Wachtlijst
Er kunnen veel meer patiënten geholpen worden als meer mensen ja zeggen tegen orgaandonatie. Vorig jaar stonden 1300 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Een nierpatiënt wacht ongeveer vier jaar op een donornier. De wachttijd is vaak te lang: voor ruim 150 mensen kwam vorig jaar helaas een donororgaan niet op tijd.

Handen ineen
VWS, gezondheidsfondsen en andere organisaties slaan de handen ineen om het tekort aan donororganen terug te dringen. Met één grote, gezamenlijke campagne ‘Nederland zegt Ja’ willen ze mensen over de streep trekken om hun keuze te registreren. Het is voor het eerst dat zoveel organisaties samenwerken om orgaandonoren te werven. De campagne duurt minimaal drie jaar.

Wie werken er mee?
De campagne is een initiatief van de volgende organisaties:

– Astma Fonds
– Nederlandse Brandwonden Stichting
– Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting
– Diabetes Fonds
– Donorregister
– Hartstichting
– Maag Lever Darm Stichting
– Nederlandse Transplantatie Stichting
– Nierstichting Nederland
– NIGZ-Donorvoorlichting
– Stichting Transplantatie Nu!
– het ministerie van VWS

Plaats een reactie