Nederland trekt zich terug juist nu aidsepidemie lijkt te keren

De winst die wordt geboekt in de strijd tegen aids is fragiel. Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport van Ban Ki-moon van de Verenigde Naties in aanloop naar de top in juni waar ook Nederland bij zal zijn. STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds roepen staatssecretaris Knapen op om aids als prioriteit te behouden in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid en niet verder te bezuinigen op internationale aidsbestrijding, zoals hij vorige week aankondigde alsnog te gaan doen.

Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! zijn zeer blij met de nieuwe hoopgevende cijfers, die mede te danken zijn aan de Nederlandse inzet in de strijd tegen aids:

• Eind 2010 stonden meer dan zes miljoen mensen onder hiv-behandeling.
• Tussen 2001 en 2009 is het aantal nieuwe hiv-infecties in 33 landen (waaronder 22 Afrikaanse landen) met 25 procent afgenomen.
• Voor het eerst is de hiv-overdracht van moeder op kind tijdens zwangerschap en bevalling afgenomen met 50%.

Kwetsbare successen
Maar deze successen zijn broos. Tegenover ieder persoon die start met hiv-behandeling, staan twee nieuwe mensen die hiv krijgen. Nog altijd raken er dagelijks 7000 mensen geïnfecteerd met hiv, onder wie 1000 kinderen. Daarnaast blijft er sprake van slechte nationale medische infrastructuren, financiële problemen en discriminatie van kwetsbare groepen. Op dit moment zijn er nog altijd 13 miljoen mensen met hiv die direct behandeling nodig hebben, maar het niet krijgen.

Veranker successen
Op 8 en 9 juni 2011 komen regeringsleiders voor een speciale VN top over hiv/aids bij elkaar in New York. De successen die vandaag zijn gepresenteerd laten zien dat de wereld nu in een positie is om de aidsepidemie definitief te keren. Daarbij speelt Nederland een belangrijke rol. Niet alleen is ons land in het verleden als geen ander opgekomen voor de meest kwetsbare groepen in de epidemie (homomannen, sekswerkers, druggebruikers, vrouwen en kinderen). Ook heeft Nederland altijd ruimhartig bijgedragen aan de internationale aidsbestrijding. Dit heeft geleid tot succes en andere donorlanden geïnspireerd hetzelfde te doen.

STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds doen een beroep op staatssecretaris Knapen en de overheid om gehoor te geven aan de VN en aids als prioriteit te behouden in het beleid. De broze successen van vandaag moeten veilig worden gesteld voor de toekomst.

Plaats een reactie