Nederland op 15 mei in teken van Landelijke Hepatitis Dag

Nederland staat dinsdag 15 mei in het teken van de Landelijke Hepatitis Dag. Stichting Sanquin Bloedvoorziening vraagt die dag aandacht voor het voorkomen van deze ziekte. Besmetting via bloedtransfusie komt in Nederland nauwelijks meer voor. In Nederland zijn ongeveer 60.000 mensen met chronische hepatitis B en 60.000 met chronische hepatitis C. Dit terwijl de ziekte goed te voorkomen is.

Hepatitis B wordt overgebracht door bloed en seksueel contact, hepatitis C alleen door bloedcontact. Doordat Sanquin de bloeddonors zorgvuldig selecteert en alle donaties test, komt overdracht via bloedtransfusie nauwelijks meer voor. Besmetting op andere wijze moet nu ook gaan dalen. Hans Zaaijer van Sanquin Bloedvoorziening: ‘Voor beide vormen van hepatitis is het belangrijk om geen nodeloos risico te lopen. Zo moet je goed opletten in welk land je een tatoeage of piercing laat zetten. Dit is tijdens een vakantie in het buitenland niet aan te raden. Ook wanneer je onverwachts een inenting of bloedtransfusie krijgt in het buitenland moet je goed opletten of dit op een steriele manier gebeurt. Let er daarom op of naalden wel uit een steriele verpakking komen.’

Antistoffen
Ongeveer 95 procent van de volwassenen die besmet raakt met hepatitis B overwint het virus; zij vormen er beschermende antistoffen tegen. Bij ongeveer 5 procent van de patiënten blijft het virus levenslang in hun lichaam aanwezig. Deze chronische dragers van het hepatitis B virus blijven ook besmettelijk. ‘Bloeddonors helpen om het virus te bestrijden. De antistoffen in bloedplasma worden gebruikt om mensen te behandelen die blootgesteld zijn aan het hepatitis B virus. Als de antistoffen snel na de besmetting worden toegediend, kan een infectie met hepatitis B voorkomen worden,’ aldus Zaaijer.

Tips om hepatitis te voorkomen

1. Laat je vaccineren tegen hepatitis B.
2. Vrij veilig.
3. Laat in het buitenland geen tatoeages en piercings zetten.
4. Let, indien mogelijk, bij inenting of bloedtransfusie in het buitenland op of steriel wordt gewerkt.
5. Mocht je in het buitenland een tandheelkundige behandeling ondergaan, let dan op of steriel wordt gewerkt.

Plaats een reactie