Nederland ontdooit tegoeden Libië voor medicijnen

Nederland geeft 100 miljoen euro vrij van de tegoeden van het Libische regime die in Nederland bevroren zijn. Nederland doet dit op dringend verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De WHO gaat hiermee medicijnen distribueren onder de Libische bevolking. Er bestaat een nijpend tekort aan geneesmiddelen in Libië.

Nederland kan het geld vrijgeven aan de WHO omdat het sanctie-comité van de Verenigde Naties hiermee heeft ingestemd. De medicijnen gaan naar mensen in Benghazi en andere rebellen-gebieden, gebieden waar nog strijd heerst, en naar burgers die nog onder controle van het regime staan.

Nederland is het eerste land dat op deze wijze meewerkt aan financiële ondersteuning van de noodlijdende gezondheidssector in Libië.

Minister Rosenthal noemt deze ontdooiing van tegoeden een goed voorbeeld van hoe sancties in de praktijk behoren te werken. “Ik zeg altijd dat sancties het regime moeten afknijpen, en dat de bevolking hiervan niet de dupe mag worden. Dat is precies wat er nu gebeurt: bevroren geld van Khadaffi wordt gebruikt om Libische levens te redden.”

Plaats een reactie