‘Nederland moet op water en brood’

Het is hoog tijd dat Nederland het vasten herontdekt en het uit de hand gelopen snackgedrag een halt toeroept. Die oproep doet priester Roderick Vonhögen op Aswoensdag aan het begin van de jaarlijkse Vastentijd.

Roderick Vonhögen bij Injerra bakkerij

Officieel kent Nederland nog maar twee echte vastendagen: Aswoensdag en Goede Vrijdag. Vonhögen vindt dat te weinig. “Met de Vastentest op RKK.nl kun je de balans opmaken van je levensstijl, en dat kan schrikken zijn. Tegenwoordig is de rem er helemaal af in Nederland. We eten steeds meer en steeds ongezonder. De vastentijd kan een kans zijn om terug te keren naar een heilzaam evenwicht.”

Vonhögen bracht voor het RKK Vastenjournaal en Vastenaktie een bezoek aan Ethiopië. “Je ziet daar overal grote armoede. Toch wordt daar door veel mensen maar liefst twee keer per week gevast. Het geld dat uit de mond wordt gespaard wordt gedeeld met mensen die het nog minder hebben. Als het in Ethiopië kan, waarom kunnen wij dan niet meer vasten voor een ander?”.

De mediapriester roept Nederlanders dan ook op om tijdens de veertigdagentijd voor Pasen twee keer per week met hem mee te vasten en het gespaarde geld via Vastenaktie te geven voor de armen in Ethiopië: “Woensdag en vrijdag maximaal één gewone maaltijd – natuurlijk zonder vlees. Verruil snacks, frisdrank, chocolade, snoep, bier of alcohol voor water en brood. Je bespaart zo met gemak tot wel een tientje per dag. En daarmee kan in een land als Ethiopië ontzettend veel gedaan worden. Een dagarbeider verdient daar minder dan de prijs van een zak chips!”

Ethiopië
Roderick Vonhögen bezocht vorige week ontwikkelingsprojecten van Vastenaktie in Addis Abeba, die vooral gericht zijn op educatie en microfinanciering. Hij is onder de indruk van de projecten. Vrouwen worden getraind in het opzetten van kleine bedrijfjes en gestimuleerd om spaargroepen te vormen. Met startgeld en -goederen zetten zij vuilophaaldiensten en Injerra (Ethiopische pannenkoek) bakkerijen op en leren jongeren bijvoorbeeld het kappersvak.

Vastenjournaal
Vanaf Aswoensdag 22 februari 2012 presenteert Vonhögen wekelijks het Vastenjournaal op Nederland 2. In het programma trekt de podcastpriester en RKK-presentator 7 weken door het land op zoek naar opmerkelijke vasteninitiatieven. Hij brengt nieuws over vasten in binnen- en buitenland, test bekende Nederlanders of ze vastenbestendig zijn en bezoekt een Vastenaktie-project in Ethiopië. Het Vastenjournaal is wekelijks te volgen op televisie, radio en internet.

Plaats een reactie