Nederland maakt zich op voor Landelijke Opschoondag

Zaterdag 10 maart 2012 is het Landelijke Opschoondag. Verspreid over Nederland gaan duizenden vrijwilligers naar buiten om te starten met de grote voorjaarsschoonmaak: het opruimen van zwerfafval in de buurt.

Ruim 700 activiteiten vinden plaats, georganiseerd door gemeenten, vrijwilligersorganisaties, bedrijven en scholen. Deze dag vormt tevens de aftrap voor de Week van NederlandSchoon, die tot 16 maart duurt. Dit jaar vindt de officiële aftrap van alle activiteiten plaats in Houten, de nieuwe ZAP-gemeente van het jaar.

ZAP-gemeente van het jaar
Jaarlijks kiest Stichting NederlandSchoon de gemeente die het meest actief betrokken is bij de vrijwilligers die zich inzetten op het gebied van de preventie van zwerfafval in de betreffend gemeente. Steeds meer gemeenten sluiten zich bij ZAP aan, waardoor het voor de jury steeds lastiger wordt om een goede keuze te maken. Ze kijken naar het aantal vrijwilligers dat in de gemeente actief is, welke activiteiten de gemeente zelf onderneemt op het gebied van preventie en bestrijding van zwerfafval en of er een structureel zwerfafvalbeleid bestaat. Dit jaar is de gemeente Houten als winnaar gekozen, Gemeente Papendrecht en Veldhoven achter zich latend als nummer twee en drie.
Wethouder Kees van Dalen ontvangt de trofee en de cheque ter waarde van een eigen ZAP-evenement uit handen van NederlandSchoon ambassadeur Rob Geus. Vervolgens wordt het startschot gegeven voor een grote opschoonactie in Houten.

Bataafs Lyceum Hengelo Ov- Zwerfafval – Nederland Schoon 2010

Groeiend aantal bedrijven doet mee
Het aantal bedrijven dat aan de Landelijke Opschoondag meedoet groeit opvallend. Zo doet Albert Heijn dit jaar met zo’n 165 filialen mee. Zij gaan aan de slag om de omgeving in en rondom hun winkelgebied schoon te maken. Ook Bammens, leverancier van afvalbakken, start vanuit hun kantoor in Stichtse Vecht met een schoonmaaktocht die in de binnenstad van Maarssen eindigt. Hierbij introduceert Bammens hun nieuwe programma waarbij oude en/of kapotte afvalbakken in gemeenten worden opgeknapt en een tweede leven krijgen. De ‘nieuwe’ afvalbakken zijn voorzien van campagnemateriaal van NederlandSchoon. Een ander leuk initiatief is de Schoongroep. Hierbij gaan 18 schoonmaakbedrijven de parkeerplaatsen tussen Breukelen en ‘s-Hertogenbosch langs om deze grondig schoon te maken. Daarnaast zijn er over het hele land zo’n 240 initiatieven van gemeenten en vrijwilligersorganisaties. Duizenden Nederlanders zetten zich in voor het opruimen van zwerfafval in hun buurt. Alleen al in de kop van Overijssel gaan meer dan 15.000 scholieren en vrijwilligers van 250 scholen en verenigingen in het werkgebied van ROVA de straat op om afval te ruimen . Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.nederlandschoon.nl.

Stichting NederlandSchoon
Stichting NederlandSchoon zet zich al sinds 1991 in om de hinder van zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden. De stichting neemt deel aan het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012. Dit is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL en Stichting NederlandSchoon. Het Focusprogramma moet ervoor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt.

Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl

Plaats een reactie