Nederland legt lat hoog voor Europese klimaat- en energiedoelen

De Europese Unie (EU) moet zichzelf ambitieuze klimaat- en energiedoelen opleggen om klimaatsverandering aan te pakken. Dat is goed voor de economische groei van EU-lidstaten, levert miljoenen banen op en zorgt dat het aandeel duurzame energie in de energievoorziening stijgt.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) roept daarom met ministers van andere ‘groene groei’ lidstaten de EU op om de lat voor klimaat- en energiedoelen na 2020 hoog te leggen.

Wilma MansveldStaatssecretaris Wilma Mansveld Infrastructuur en Milieu.

De Nederlandse economie kan haar voordeel doen met ambitieuze doelen. Veel Nederlandse bedrijven beschikken over hoogwaardige kennis op het gebied van water, milieu en landbouw. Zij spelen al in op klimaatverandering. “Daar kan onze economie wel bij varen. Die kennis is immers een sterk exportartikel”, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld.

Inzetten op het fors terugdringen van broeikasgassen kost op de korte termijn geld maar betekent op de langere termijn besparing. Mansveld: “Nu handelen betekent de kosten van klimaatverandering zo laag mogelijk houden.”

Nederland pleit binnen de Europese Unie voor een broeikasgasreductie van ten minste 40 procent in 2030 ten opzichte van 1990. Doel van een ambitieus klimaat- en energiebeleid is de opwarming van de aarde deze eeuw op maximaal 2 graden Celsius te houden.

De ‘groene groei’ lidstaten van de EU zijn verenigd in de Green Growth Group die dertien leden telt: Nederland, Vereniging Koninkrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Estland, Slovenië, Italië, Portugal, België en Zweden.

Plaats een reactie