‘Nederland in Dialoog’ wint de Actief Burgerschap Award 2011

Nederland in Dialoog ontving op 5 mei 2011 in Theater aan het Spui te Den Haag de 7e Actief Burgerschap Award uit handen van Joan Ferrier, directeur van E-Quality. De Actief Burgerschap Award is een initiatief van Stichting Eenheid is Kracht en wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of initiatief dat zich actief heeft ingezet voor zijn of haar omgeving, wijk of buurt. Een initiatief dat zich inzet om mensen bij elkaar te brengen en te verbinden.

Een Jongerenjury bestaande uit 13 jongeren koos Nederland in Dialoog tot finalist van de Actief Burgerschap Award omdat “het door inzet van een specifieke dialoogmethodiek, mensen met elkaar in een inspirerend, betekenisvol gesprek brengt. Dialoog brengt mensen dichter bij elkaar, creëert ruimte voor uitwisseling van ervaringen, dromen en inspiratie. Het schept een veilige ruimte waarbinnen mensen in twee uur tijd veel van zichzelf aan elkaar durven laten zien. Op deze manier zullen verschillende individuen worden gestimuleerd en geïnspireerd om de samenleving te verbeteren.” De jurystemmen werden gecombineerd met de online uitgebrachte stemmen van het publiek.

Hart onder de riem
Voor Olga Plokhooij, initiatiefnemer van Nederland in Dialoog is de Award een aanmoediging om nog meer mensen in een betekenisvol gesprek te brengen, ze te laten ervaren wat er gebeurt als je afwijzing voor wat onbekend is, omzet in nieuwsgierigheid naar elkaar. “Voor de coordinatoren in 70 steden en duizenden betrokken dialoogbegeleiders is deze prijs een hart onder de riem. Juist in tijden waarin verharding en polarisatie toeneemt voelen wij ons gesterkt een ander geluid te laten horen.” .

Week van de Dialoog 2011
Van 4 -13 november 2011 vindt de vierde Week van de Dialoog plaats in Nederland. In 70 steden wisselen buurtgenoten in gevarieerde groepen ervaringen, gedachten en dromen met elkaar uit aan de hand van een lokaal gekozen thema. Doel hiervan is het bevorderen van sociale cohesie, wederzijds respect en non-discriminatie. Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb noemde het concept al rijp voor de Vredesprijs.

Nederland in Dialoog
Nederland in Dialoog is een maatschappelijke initiatief dat geinitieerd werd door Art.1 en Nieuwe Maan met partners Albert Heijn, Rabobank, Woningcorporatie Ymere, Oranje Fonds, COC Nederland en Brahma Kumaris Spirituele Academie. Het initiatief is voortgekomen uit de Dag van de Dialoog in Rotterdam, gestart in 2002, gevolgd door Amsterdam in 2004. Sinds 2006 heeft Nederland in Dialoog de Dag van de Dialoog verspreid naar 70 steden.

Eenheid is Kracht
Stichting Eenheid Is Kracht zet zich in voor een diverse en actieve maatschappij, en tegen discriminatie en racisme. De uitreiking va de Eenheid Is Kracht Awards zijn het jaarlijkse hoogtepunt van alle activiteiten. De jongerenjury van Eenheid is Kracht koos drie genomineerden voor de Actief Burgerschap Award. Het publiek heeft gestemd op hun favoriete kandidaat, waarna de publieksstemmen en de jurystemmen zijn gecombineerd.

Plaats een reactie