Nederland donkerder dan ooit tijdens Earth Hour

In heel Nederland doven zaterdagavond 23 maart 2013 om 20.30 uur een uur de lichten voor Earth Hour, ’s werelds grootste en snelst groeiende beweging voor de aarde. Bekende bouwwerken en duizenden huizen, gemeenten en bedrijven worden in duisternis gedompeld.

André Kuipers over Earth Hour 2013

Bijzonder is dat het Koninklijk Huis Earth Hour steunt door het licht van het Paleis op de Dam in Amsterdam te doven. Daarnaast zijn er verspreid door het land evenementen; van akoestische concerten tot lampionnenoptochten, candle light dinners en natuurtochten in het donker.

Wereldwijd doen jaarlijks vele miljoenen mensen mee aan Earth Hour, waarvan het Wereld Natuur Fonds (WNF) de drijvende kracht is. Door een uur het licht te doven geven zij met een eenvoudig gebaar een krachtig signaal af dat we zuiniger moeten zijn op de aarde en onze natuurlijke rijkdommen. De beelden van beroemde bouwwerken waarvan de lichten uitgaan zijn het bekendst.

Earthhour, Wereld Natuur Fonds

Vorig jaar deden onder meer het Opera House in Sydney, voormalig Olympisch Stadion het Vogelnest in Beijing, de Eiffeltoren in Parijs en het Empire State Building in New York mee. Welke internationale, beroemde monumenten deelnemen wordt nog bekend gemaakt. Earth Hour spoelt dit jaar voor de achtste keer over de aardbol.

  • Bekende bouwwerken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in het donker
  • Activiteiten in het hele land, van boswandelingen in het donker tot lampionnenoptocht
  • André Kuipers en Giel Beelen geven kaarten weg voor exclusief Earth Hour Rooftop Concert
  • Schrijf je ook in voor Earth Hour! www.wnf.nl/earthhour

Nederlandse blikvangers in het donker
In Nederland worden dit jaar meer beroemde bouwwerken dan ooit in het donker gezet. Behalve het Paleis op de Dam, doen in Amsterdam onder meer ook de Magere Brug, het Concertgebouw, de Stopera (het Muziektheater en het Stadhuis), de Amsterdam ArenA en een groot deel van de Zuidas een uur de lichten uit. In Den Haag dooft het licht van het Vredespaleis, het Omniversum en de Haagse Poort. Verder doen in Utrecht de Domtoren en in Den Bosch de Sint-Janskathedraal mee aan Earth Hour. In Tilburg gaat de binnenstad deels ‘op zwart’. Ook de Efteling doet mee door het beeldbepalende hotel in duisternis te dompelen.

Rotterdam
Rotterdam neemt dit jaar een bijzondere plek in. Dé blikvangers van de skyline gaan ‘op zwart’, waaronder de Erasmusbrug, de Euromast, de Montevideo, het Nieuwe Luxor Theater en de Maastoren, het hoogste gebouw in de Benelux. Bovenin het nieuwste landmark in aanbouw, de duurzame en ‘verticale stad’ De Rotterdam, organiseert astronaut en WNF-ambassadeur André Kuipers tijdens Earth Hour een zeer exclusief akoestisch Rooftop Concert. VARA-deejay Giel Beelen regelt daarvoor Nederlandse singer-songwriters. Er worden kaartjes vergeven aan mensen die zich op de WNF site: www.wnf.nl/earthhour aanmelden en aangeven hoe zij op een bijzondere manier aandacht besteden aan Earth Hour. Verder is er door Rotterdam een optocht met muziek en fakkels die eindigt bij het Doelencafé waar vrij toegankelijk een concert plaatsvindt.

Earth Hour-evenementen
Tijdens Earth Hour zijn in het hele land evenementen. Natuurmonumenten houdt op acht terreinen speciale boswandelingen in het donker en een vaartocht over het Naardermeer. In het Haagse Omniversum is een filmavond over de Noordpool, in Eindhoven is een akoestisch optreden in de Studentenkapel en het centrum van Tilburg staat in het teken van een muziekfestijn.

WNF-vrijwilligers in Noord-Holland hebben op internet een Music Challenge georganiseerd, waarbij iedereen een eigen Earth Hour-lied kan insturen. In de jury zit onder meer de bekende singer-songwriter Tim Knol. Verder worden in parken van Centers Parcs lampionnenoptochten voor kinderen gehouden en Ikea gaat klanten in het donker rondleiden.

Plaats een reactie