Nederland aantrekkelijke groeimarkt voor elektrische auto’s

Nederland wordt steeds aantrekkelijker als markt voor de uitrol van elektrische auto’s. Dat blijkt volgens minister Verhagen (Economische Zaken Landbouw & Innovatie) bijvoorbeeld uit het feit dat Opel zijn nieuwe model de Ampera na de introductie in Duitsland als tweede in Nederland op de markt brengt.

Green Deal
Verhagen maakte woensdag 29 juni 2011 zelf een testrit in de nieuwe Ampera. ‘Door de kleine hulpmotor bestaan er bij dit model geen problemen meer met de actieradius,’ aldus de minister. Na de korte proefrit verwelkomde hij een groep autojournalisten die hetzelfde had gedaan. In een korte speech blikte de minister vooruit op zijn plannen op het terrein van elektrisch rijden die hij in het kader van de zogenaamde Green Deal na de zomer presenteert.

Betere luchtkwaliteit
Elektrisch rijden zorgt voor minder geluidsoverlast, betere luchtkwaliteit in stedelijke gebieden, minder broeikasgas en kansen voor de Nederlandse hightech industrie die erg goed is in technologie voor accu’s en intelligente besturingssystemen. Wel bestaan er volgens Verhagen nog de nodige belemmeringen die een verdere groei van het aantal elektrische auto’s in de weg staan. Zo is de actieradius van veel elektrische auto’s nog altijd beperkt. Ook is de prijs vaak hoog, zijn er weinig modellen op de markt voor beroepsvervoer en kan de uitrol van laadinfrastructuur beter.

Sterke en schone economie
‘Een bedrijf als Opel laat vandaag zien dat elektrisch rijden steeds eenvoudiger wordt en toekomst heeft. Je kan met deze auto meer dan 500 km rijden, waarvan zo’n 80 km volledig elektrisch. En dat alles gecombineerd met prachtig design. Dit soort innovaties hebben we nodig voor een sterke en schone economie,’ aldus Verhagen.

Vrij van fiscale bijtelling
Nederland heeft volgens Verhagen goede papieren om nog beter te profiteren van de voordelen van het elektrisch rijden en nieuwe modellen als de Ampera. Bijvoorbeeld door de relatief korte afstanden. Om elektrisch rijden te stimuleren stelt het kabinet verder voor om elektrische en semi-elektrische auto’s die aan de normen voldoen volledig vrij te stellen van de fiscale bijtelling. Ook blijven ze vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting en BPM.

Elektrische taxi’s
Door in het kader van de Green Deal verder slim samen te werken met gemeentes, ondernemers en wetenschappers wil Verhagen er in 2015 voor zorgen dat er in Nederland zo’n 15.000-20.000 elektrische auto’s rijden. Verhagen wil daarbij in het kader van de Green Deal vooral bevorderen dat de grootschalige uitrol in kansrijke gebieden versnelt. Kansrijke thema’s daarbij zijn onder meer elektrische leaseauto’s, elektrisch openbaar vervoer en elektrische taxi´s.

Snellaadpunten
Verder wordt in het kader van de Green deal gewerkt aan proeven met zogenaamde slimme elektriciteitsnetten (16 mln). Door slimme stroomnetten kunnen eigenaren van elektrische auto’s stroom bijvoorbeeld laden tijdens goedkope uren. Ook kunnen ze dure energie uit een accu terugleveren. Andere benodigde acties zijn onder meer het samen met marktpartijen ontwikkelen van een uniform betaalsysteem en een betere gemeentelijke uitrol van bijvoorbeeld het aantal snellaadpunten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld zakelijke gebruikers eenvoudig en snel in de buurt opladen als ze bijvoorbeeld even vergaderen.

Plaats een reactie