Natuurwerkdag viert tiende verjaardag

Landschapsbeheer Nederland organiseert op zaterdag 6 november alweer de tiende Natuurwerkdag. Van een initiatief met 95 locaties en 1.200 deelnemende vrijwilligers is de Natuurwerkdag uitgegroeid tot een kenmerkend evenement in het Nederlandse landschap dat vorig jaar ruim 10.000 vrijwilligers trok. Toepasselijk genoeg valt dit jubileumjaar samen met het internationaal Jaar van de Biodiversiteit.

Uit het door de jaren toegenomen aantal deelnemers blijkt dat steeds meer mensen actief willen zijn in natuur en landschap. Naast de duurzaamheidtrend op materieel gebied, voelen veel mensen ook de noodzaak om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Onder het motto ‘Leef je uit’, voorziet de Natuurwerkdag in de groeiende behoefte aan ’tastbare landschaps-belevingen’. Jaarlijks kunnen vrijwilligers zichzelf, vrienden en familieleden opgeven om op de Natuurwerkdag (eerste zaterdag van november) te werken aan het Nederlandse landschap. “De tiende Natuurwerkdag is alleen mogelijk met de inzet van duizenden betrokken vrijwilligers. Deze ambassadeurs van het landschap maken de Natuurwerkdag elk jaar weer tot een succes”, aldus Arno Willems, directeur Landschapsbeheer Nederland.

De Natuurwerkdag 2010 draagt ook stevig bij aan de doelstellingen van dit internationaal uitgeroepen Jaar van de Biodiversiteit. Werkzaamheden lopen uiteen van het aanleggen van broeihopen voor ringslangen tot het knotten van wilgen voor steenuilen. Zo kunnen bedreigde plant- en diersoorten weer vooruit in een opgeknapt leefgebied.

Op de tiende Natuurwerkdag kan iedereen van jong (8+) tot oud onder begeleiding aan de slag, op meer dan 300 locaties door het hele land. Informatie over locaties, activiteiten, aanmelding en speciale kinderlocaties is te vinden op www.natuurwerkdag.nl

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), ANWB en KNNV vereniging voor veldbiologie. De Natuurwerkdag wordt mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Plaats een reactie