Natuurwerkdag grootste vrijwilligersactie in het groen

Landschapsbeheer Nederland organiseerde zaterdag 3 november 2012 twaalfde landelijke Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersactie in het groen.

Natuurwerkdag grootste vrijwilligersactie in het groen

Dankzij de inzet van 13.000 vrijwilligers op een recordaantal van 454 locaties kreeg het Nederlandse landschap een opknapbeurt.

Er werden naast vele andere activiteiten bij benadering 5.000 wilgen geknot, circa 200 hectare heide van struiken ontdaan en circa 30 kilometer wandelpad onderhouden.

Het snoeien, zagen, hooien, schonen van poelen en knotten van wilgen vond plaats onder professionele begeleiding. Voor de natuur belangrijke klussen omdat veel planten en dieren zo weer de ruimte krijgen. Zorgden vroeger de boeren voor dit soort onderhoudswerkzaamheden, tegenwoordig is dit vooral het werk van vrijwilligers. Met de bezuinigingen van het Rijk op landschap en natuur van ruim 50% zijn deze vrijwilligers onmisbaar voor het behoud en beheer van ons Nederlandse landschap.

Lodewijk Hoekstra gaf startschot Natuurwerkdag
Lodewijk Hoekstra gaf samen met de Vereniging voor Dorp en Natuur te Amerongen en Arno Willems, directeur Landschapsbeheer Nederland, het startschot van de Natuurwerkdag op Landgoed Zuylestein in Amerongen. Hoekstra: “de Natuurwerkdag is een mooie dag om jong en oud in aanraking te brengen met landschap dichtbij huis. Op jonge leeftijd een bijzondere ervaring hebben in de natuur is een blijvende herinnering”.

Landschapsbeheer Nederland maakt samen met RTL het kinderprogramma Green-Kids. Dit programma wordt gepresenteerd door Lodewijk Hoekstra. Hoekstra is tevens de drijvende kracht achter dit programma.

Plaats een reactie