Natuurtheater de Nollekes veruit favoriet

Natuurtheater de Nollekes. Dat is de naam die veruit de favoriet was bij de bewoners van Terschelling. Staatsbosbeheer heeft op 18 mei de Terschellingers een groot nieuw natuurtheater gegeven. Het theater had toen nog niet een officiële naam. En dit weekend neemt Oerol het theater in gebruik met een nachtelijke voorstelling over de zonsverduistering: ‘Eclips’ van The Glasshouse/Kees Roorda. Daar onthullen Chris Kalden, directeur Staatsbosbeheer, en Joop Mulder, directeur Oerol, de nieuwe naam: Natuurtheater de Nollekes.

‘Natuurtheater de Nollekes’ dus, zoals de oude afvalstort op deze plek al werd genoemd. De boswachter die de inzendingen binnenkreeg mocht zich verheugen op ruim 200 inzendingen. Een greep uit de ingezonden namen: ‘De blonde top’, ‘ Wolkentheater’, ‘Boldewyn’, ‘Theater Zandoog’… en zo nog veel meer. Toch wilde 70 procent van de inzendingen de naam behouden. Echter, een kleine toevoeging aan de oude naam is wel op zijn plaats, aangezien de plek toch ook veranderd is. Slechts twee inzendingen hadden precies die naam ingezonden, die het meest gepast leek. Het woord ‘nol’ refereert naar een verhoging in het landschap, al dan niet door mensen gemaakt. En zo werd de vuilnisbelt; nollekes. Van een plek om je afval op te slaan tot een kunstige plek op bijzondere hoogte die je het echte Terschelling laat ervaren.

Het nieuwe natuurtheater is circa 7500 m2 groot en gemaakt van 40.000 m3 grond en plantenmateriaal, afkomstig van 20 hectare natte duinvalleien in de directe nabijheid van de locatie. Dit is een file van 40 kilometer aan vrachtwagens gevuld met materiaal. De werkzaamheden aan het theater zijn in april 2010 afgerond. De meeste grondwerkzaamheden waren in 2009 al klaar. Het ligt bijna 25 meter boven NAP en er kunnen ongeveer 1000 mensen in terecht. Uitkijkend over open duingebied en de toppen van de bomen, kun je in het Noorden de schuimende branding van de Noordzee zien. Het theater is een coproductie van Staatsbosbeheer en Oerol waarbij nauw samengewerkt is met de gemeente Terschelling en de provincie Frysl(aa)n. Het theater is ontworpen door Bureau Observatorium.

Plaats een reactie