Natuurmonumenten geschokt door doodrijden otter

Natuurmonumenten is geschokt door het doodrijden van een otter woensdagmiddag 12 februari 2014 op de A12 bij Gouda, een kleine 15 km van de Nieuwkoopse Plassen.

Otters playingFotocredits: Monkeywing (cc)

Het is niet duidelijk of het de otter is die eind vorig jaar in het Nieuwkoopse Plassengebied, het eerste levende exemplaar in 40 jaar, werd gezien. “We maken ons grote zorgen, en zullen het gebied goed monitoren”, zegt boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten.

Ongeluk onderstreept belang veiligheidsmaatregelen otter
De dierenambulance in Gouda kreeg de melding dat er op de vluchtstrook van de snelweg bij Gouda richting Den Haag een groot dier lag. Het bleek om een dode otter te gaan. Het ongeluk bewijst wel dat Zuid-Holland met zijn grote verkeersintensiteit nog steeds onveilig is en ottertunneltjes met bijbehorende rasters op de gevaarlijkste plekken rond de Nieuwkoopse Plassen meer dan nodig zijn. De laatste otter van de Nieuwkoopse Plassen werd in 1976 doodgereden op de provinciale Uitweg.

Martijn van Schie: “Wij, de boswachters van Natuurmonumenten, waren juist ontzettend blij met de terugkeer van de otter in de Randstad. Het dier kan een kroon op het natuurbeschermingswerk van tientallen jaren worden. De otter staat als roofdier aan de top van de voedselketen en is daarmee een graadmeter voor de kwaliteit van onze natuur”.