Natuurlijke oppepper helpt je door de donkere maanden

Alsjeblieft … breng toch wat kleur en fleur in deze grijze en donkere dagen van het jaar! Wanneer dit je smeekbede is, wordt het misschien tijd voor een huisgenoot die voor verlichting zorgt.

Hippeastrummetvrouw

De Woonplant van de maand december, de Hippeastrum, staat te trappelen om je op te vrolijken.

Planten in je omgeving verbeteren je humeur. In een Amerikaans onderzoek vertoonde men stressvolle beelden aan een groep deelnemers. De ene helft kreeg hierna een film voorgeschoteld met beeld van een stedelijk gebied (zonder natuur) en de andere helft kreeg een film te zien met juist veel groen en natuur. De bevindingen waren dat de tweede groep een stuk sneller herstelde van stress ten opzichte van de eerste groep.

HippeastrumroodcloseHippeastrum (rood)

Stuk prettiger
Moraal van dit verhaal: wanneer het allemaal even wat minder makkelijk gaat in de donkere maanden van het jaar kan het geen kwaad om wat kleur in huis te halen. De Hippeastrum is een ideale kandidaat: prachtig grote groen blijvende bladeren van wel 10-60 centimeter lang, plus een of meerdere grote, helder gekleurde bloemen van soms wel 20 centimeter breed.

Kijk je daar op uit in deze periode van het jaar dan kan het niet anders of je voelt je meteen een stuk prettiger. Grote kans trouwens dat je de Hippeastrum beter kent onder de naam Amaryllis. Zo wordt ze in veel gevallen in de winkels verkocht in de laatste maanden van het jaar. Feitelijk klopt die benaming echter niet: de Amaryllis is namelijk de naam van een ander geslacht uit dezelfde (Narcis)familie waartoe de Hippeastrum behoort.

HippeastrumcloseHippeastrum

Natuurlijke oppepper
Het bijzondere van de Hippeastrum is dat ze groeit uit een bol, net als andere leden van de Narcisfamilie. Oorspronkelijk stamt ze uit Mexico en de Caraïben, maar de Hippeastrum heeft geen enkele moeite om zich aan te passen aan de (wat minder zonnige) Nederlandse huiskamer in de winter. Daar doet ze het prima in een pot met aarde, waar de bol voor een derde bovenuit steekt. Een lichte plaats en af en toe wat water en de Hippeastrum zal je verrassen met stralend groene bladeren én friskleurige bloemen. Die bloemen zijn verkrijgbaar in diverse kleurschakeringen: rood, roze, wit, oranje, geel, groen, maar ook exemplaren met gekleurde strepen en randen. Genoeg opties dus die kunnen dienen als natuurlijke oppepper in deze periode van het jaar.

Woonplant van de maand
De Hippeastrum staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van december. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Meer informatie
www.mooiwatplantendoen.nl
– Facebook: mooiwatplantendoen

Plaats een reactie