Natuurlijke bescherming meest effectief bij muggenplaag

Stilstaand water vormt in combinatie met warm weer de ideale broedplaats voor muggen. Vanwege de grote hoeveelheid regen die er in juli is gevallen en de oplopende temperaturen deze maand verwachten verschillende onderzoekers de komende tijd dan ook een muggenplaag in Nederland.

Parasitoloog Prof. Dr. Mehlhorn: ‘Sommige chemische middelen kunnen aanzienlijke bijwerkingen hebben’

Parasitoloog Prof. Dr. Mehlhorn adviseert natuurlijke producten te gebruiken om muggensteken te voorkomen: “Men gebruikt vaak chemische insecticiden met DEET om zich tegen muggensteken te beschermen. Een natuurlijke anti-muggenspray beschermt echter even lang, is niet agressief en het ruikt bovendien beter. En wat in het geval van een muggenplaag zeker zo belangrijk is, is dat muggen tegen deze natuurlijke middelen minder snel resistentie ontwikkelen.”

Prof. Dr. Mehlhorn heeft met zijn onderzoeksgroep van de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf (Duitsland) verschillende natuurlijke stoffen getest voor de bestrijding van muggen en andere parasieten. “Steekmuggen vinden hun prooi dankzij hun geurreceptoren. DEET is een chemische stof die de geurreceptoren van de muggen in verwarring brengt, waardoor deze hun prooi soms niet meer als zodanig kunnen waarnemen. Uit onderzoek blijkt echter dat er ook natuurlijke geurextracten zijn, die ervoor zorgen dat muggen het contact met een potentiële prooi vermijden”, aldus Prof. Dr. Mehlhorn.

Het grootste voordeel van dermatologisch geteste natuurlijke producten tegen muggensteken, zoals Picksan, is dat deze geen bijwerkingen hebben. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat DEET niet alleen neurotoxische effecten heeft op muggen, maar ook op mensen. Mehlhorn legt uit: “Er zijn publicaties over DEET waarin staat dat deze stof bijwerkingen kan geven, waardoor zenuwen en longweefsel beschadigd kunnen raken. Ook is er een aanzienlijk risico op huiduitslag en irritatie bij gebruik van deze stof. Een natuurlijk middel als Picksan Muggen Stop kan veilig gebruikt worden en biedt langdurig bescherming tegen muggensteken.”

De kans dat muggen resistentie opbouwen tegen natuurlijke geurextracten is bovendien zeer klein. Prof. Dr. Mehlhorn: “Tegen chemische stoffen blijken parasieten echter wel steeds vaker resistentie te vertonen, waardoor betreffende stoffen steeds minder effectief werken. In het geval van een plaag is het uiteraard niet wenselijk dat de muggen ongevoelig worden voor beschermende middelen. Natuurlijke producten bieden hier dus uitkomst.”

Plaats een reactie