Natuurlijk product voor betere snelwegen

Latexfalt, Koudekerk aan den Rijn, heeft eind 2010 haar nieuwe technologie voor het produceren van emulsies met succes geïntroduceerd tijdens het “Congrès Mondial del’ Emulsion” in Lyon. Emulsies zijn eenvoudig verwerkbare bindmiddelen op waterbasis en worden toegepast binnen de wegenbouw en industrie met name voor bescherming (coaten) of voor het verkrijgen van hechting tussen verschillende materialen.

De ontwikkelde emulsiestabilisator is een volledig natuurlijk product en het wordt gemaakt door specifieke schimmels die een speciale stof aanmaken om zichzelf te beschermen tegen indringers. Met behulp van deze technologie kunnen nieuwe emulsies op industriële schaal geproduceerd worden met verbeterde eigenschappen.

De technologie wordt reeds toegepast voor tal van producten voor wegenbouwtoepassingen. Het merendeel aan de emulsiebindmiddelen, die in 2010 gebruikt zijn voor de grote projecten op de Nederlandse snelwegen, zijn reeds geproduceerd met de nieuwe emulsieverbeteraar. Deze nieuwe emulsies resulteren in een betere hechting tussen asfaltlagen en veroorzaken geen vervuiling van de omgeving.

Latexfalt is als één van de eerste bedrijven in Europa gecertificeerd volgens de CE standaard voor emulsiebindmiddelen en de bovenstaande nieuwe emulsies voldoen dan ook volledig aan de nieuwste en hoogste Europese normen.

In 2011 zal Latexfalt zich richten op het ontwikkelen van emulsies die de levensduur van ZOAB aanzienlijk kunnen verbeteren. Op de A6 en A50 zijn reeds proefprojecten in samenwerking met een aantal wegenbouwaannemers en Rijkswaterstaat uitgevoerd. De resultaten worden momenteel geëvalueerd door diverse instanties, waaronder de Universiteit van Delft. Tijdens het 2de Latexfalt Congres (1 maart 2011, Alphen aan den Rijn) zal een toelichting gegeven worden op de eerste resultaten. Dit congres is vrij toegankelijk en eventuele geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.latexfalt.com.

Plaats een reactie