Natuurkampeerterreinen opent seizoen met speciale aandacht voor fiets

De Natuurkampeerterreinen in Nederland vierden vrijdag 1 april 2011 de officiële opening van het kampeerseizoen. Naast aandacht voor duurzaamheid staat dit jaar het fietskamperen extra in de schijnwerpers.

De feestelijke aftrap van het kampeerseizoen werd door Stichting Natuurkampeerterreinen gegeven op Natuurkampeerterrein De Hondsrug in Noordlaren, een van de eerste erkende Natuurkampeerterreinen sinds de oprichting van de stichting (toen nog Stichting voor Toeristisch Kamperen geheten) in 1975. Op de openingsbijeenkomst werden de plannen voor komend kampeerseizoen bekendgemaakt.

Duurzaam ondernemen, dat al jaren een van de speerpunten is bij de 140 Natuurkampeerterreinen in Nederland, zal ook komend jaar de nodige aandacht krijgen. Dit sluit aan bij de trend dat duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel wordt bij de accommodatiekeuze van de Nederlandse vakantieganger.

In navolging van het aspect duurzaamheid wordt 2011 het jaar van het fietskamperen op de Natuurkampeerterreinen. Met dit themajaar hoopt de stichting meer mensen te stimuleren tot het maken van fietsvakanties in eigen land. Dit is de meest duurzame manier van vakantie vieren volgens het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2009/2010.

Bovendien sluiten de Natuurkampeerterreinen goed aan bij de wensen van de gemiddelde fietsvakantieganger. Niet alleen liggen de terreinen in mooie fietsgebieden, maar ook is het er rustig slapen, wordt er tot 19.00 uur bijna altijd een plek vrijgehouden voor trekkers, en past het avontuurlijk kamperen goed bij de actieve instelling van de fietsvakantieganger.

Gedurende het themajaar worden fietsers op verschillende manieren betrokken bij de Natuurkampeerterreinen, en andersom. De Natuurkampeerterreinen zullen nog fietsvriendelijker worden gemaakt, met bijvoorbeeld de aanwezigheid van fietspompen, plaksets en oplaadpunten voor e-bikes. In samenwerking met het Fietsplatform is het via de fietsrouteplanner nu ook heel gemakkelijk een fietsvakantie tussen de Natuurkampeerterreinen te plannen over de Landelijke Fietsroutes.

In het kader van het themajaar werd vrijdag op de openingsbijeenkomst de eerste Natuurkampeerterreinenfiets gepresenteerd. Dit exemplaar was verloot onder de deelnemers van een onderzoek naar socialmediagebruik onder natuurkampeerders en werd door wethouder Sieling van de gemeente Haren uitgereikt aan de gelukkige winnaar. De fiets, gemaakt door de Fietsfabriek in Amsterdam, is te koop in de webshop van Stichting Natuurkampeerterreinen.

Kijk voor meer informatie op www.natuurkampeerterreinen.nl.

Plaats een reactie