Naturalis opnieuw op dinojacht

Naturalis Biodiversity Center reist opnieuw af naar de Verenigde Staten om daar mogelijk vier triceratopsskeletten op te graven. In mei 2013 stuitte een expeditieteam van Naturalis op botresten van de planteneter met de kenmerkende drie hoorns en nekschild.

Triceratops
Triceratops (CC Attribution 3.0 Unported)

Destijds werd prioriteit gegeven aan het vinden en financieren van een Tyrannosaurus rex. Nu dit gelukt is, is het tijd verder te gaan met de opgraving van de gehoornde dinosauriërs. Een compleet triceratopsskelet is zeldzaam en vormt een bijzondere toevoeging aan de collectie van Naturalis. In het najaar van 2015 komen de eerste botten naar Naturalis waar ze live voor publiek geprepareerd worden.

Triceratops in vergelijking tot de mens
Triceratops in vergelijking tot de mens (CC BY-SA 2.5)

Expeditieteam
Van 26 augustus tot 11 september 2015 reist een expeditieteam van Naturalis, onder leiding van paleontoloog Anne Schulp, af naar een ranch in de badlands van de Verenigde Staten, om daar de veelbelovende site verder open te leggen.

De eerste triceratopsbotten werden daar in 2013 gevonden. Het wordt een bijzondere opgraving van naar naar verwachting vier triceratopsen. Nog nooit eerder is een dergelijke groep gevonden. Er zijn aanwijzingen dat er een jong bij aanwezig is. De vondst kan bijdragen aan wetenschappelijke vraagstukken en is uniek: triceratopsschedels zijn geen zeldzaamheid, skeletten wel, zij werden vaak opgegeten door T. rex.

Naar Nederland
Na de opgraving worden de skeletten naar Nederland getransporteerd. Vanaf dit najaar kunnen bezoekers de preparatie bijwonen. Met de vondst wordt het hele verhaal van T. rex verteld: Triceratops was een favoriet maal van de vleeseter. De verwachting is dat Naturalis jaren met deze klus bezig is. Uiteindelijk komen de skeletten in het nieuw te bouwen museum te staan dat vanaf medio 2018 geopend is.

Dankzij
De verwerving van de triceratopsskeletten is mogelijk gemaakt dankzij het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en de Stichting Zabawas.

Naturalis opnieuw op dinojacht

Plaats een reactie