Nationale Sport Week 2010 telt recordaantal deelnemers

De Nationale Sport Week 2010 is op zaterdag 24 april succesvol en sportief afgesloten in Enschede. Landelijk brachten ruim 550.000 mensen van jong tot oud een bezoek aan meer dan 4.500 ‘open huis’ activiteiten van diverse sportaanbieders en konden zo gratis kennismaken met een groot en gevarieerd aanbod van sport en bewegen. De Nationale Sport Week hoort daarmee thuis in de top 5 van landelijke sportevenementen.

Stichting Nationale Sport Platform organiseerde dit jaar de zevende editie van de Nationale Sport Week. Doel van de week is de promotie van sport in de breedste zin van het woord. Van zaterdag 17 april tot en met zaterdag 24 april zetten 4.500 aanbieders van sport- en beweegactiviteiten verspreid over heel Nederland hun deuren open. Zij organiseerden onder andere sportclinics en toernooien en gaven demonstraties.

De Nationale Sport Week werd op zaterdag 17 april op spectaculaire wijze afgetrapt op de Markt in Arnhem. Het gevarieerde podium- en pleinprogramma trok duizenden sportliefhebbers naar de stad. Zij beleefden een uitdagende combinatie van sport- en entertainmentaanbod. Gedurende de rest van de week trok de Nationale Sport Week karavaan lang diverse gemeenten. Zo bracht zij een bezoek aan onder andere de Open Golfdagen in Noordwijk, de Dag van de Sport in Nieuwegein, de sportweek in Bergen op Zoom, Maastricht, Apeldoorn en de Heumense Beweegweek. Op zaterdag 24april is de Nationale Sport Week feestelijk afgesloten in Enschede, waar op dat moment tevens de laatste etappe van de 38e Batavierenrace plaatsvond.

Ook sportbonden en brancheorganisaties grepen de Nationale Sport Week 2010 aan om iedereenkennis te laten maken met hun tak van sport. Zo hielden 230 fitnesscentra via het thema ‘Fitness in Holland’ open huis, namen 116 golfbanen deel aan de tijdens de sportweek gehouden Open Golfdag, reisde de Klimbond (NKBV) langs zeven gemeenten met mobiele klimmuren en was er voor het eerst een succesvolle Open Biljartdag. Door deze jaarlijkse toename van sport- en beweegaanbod wordt de Nationale Sport Week grootser in de etalage gezet.

Door de groeiende participatie van gemeenten met een eigen sportweek ontstaat een steeds grotere waarde voor het lokaal promoten van sport- en beweegaanbod. Nu al kiezen 95 gemeenten bewust voor een lokale sportweek om daarmee hun beleid op diverse niveaus uit te dragen. Het totaal aan sportieve activiteiten, dat is aangeboden door bijvoorbeeld sportverenigingen, scholen en particulier initiatief, steeg binnen een jaar van ruim 3.000 naar 4.500 activiteiten. Van deze aangeboden activiteiten was 68% (2009 60%) ook geschikt voor gehandicapte sporters.

Kees Sijbesma, directeur van Stichting Nationale Sport Platform: “De zevende editie van Nationale Sport Week is dit jaar door weer meer mensen bezocht. We hebben dankzij onze partners en achterban bereikt dat sport een week lang landelijk op de agenda heeft gestaan van gemeenten, scholen, bedrijven, sportverenigingen en -clubs en particuliere aanbieders. Hier zijn we enorm trots op, vooral op het grote enthousiasme bij de organisatoren van de duizenden activiteiten door heel ons land. Ook met toenemende betrokkenheid van gemeenten zijn wij tevreden. In twee jaar tijd zijn we van 30 naar maar liefst 95 gemeenten met een eigen sportweek gegroeid. Sport promoten en daarmee een lokale sportweek in het sportbeleid van gemeenten verankeren, blijft onze grootste hartenwens. We zijn op de goede weg om meer mensen te laten sporten en bewegen en om ons steentje bij te dragen aan Nederland in 2016 Sportland te maken.”

Over Stichting Nationale Sport Platform
De Stichting Nationale Sport Platform wil sport en bewegen nóg breder promoten en doet dat onder meer met haar achterban van Founding Fathers FGHS (sportmerken), KVLO (onderwijs), CBW-Mitex (sportwinkels), NOC*NSF (sport) en VSG (gemeenten) en met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), De Lotto, Partners in Sport van NOC*NSF, het bedrijfsleven
en bekende Nederlanders (ambassadeurs). Het is de bedoeling dat er gedurende het hele jaar steeds meer op de juiste momenten aandacht voor sport en bewegen komt. De Nationale Sport Week is nog steeds een belangrijke pijler, maar daarnaast organiseert de Stichting Nationale Sport Platform ook de Nationale Sport Winter Dagen, een evenement dat in het aankomende winterseizoen voor de tweede keer zal worden georganiseerd samen met onder andere de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) en de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) om daarmee de typische winterse sporten in Nederland onder de aandacht te brengen.

Meer informatie: www.nationalesportplatform.nl

Plaats een reactie