Nationale Slaapdag op 26 maart 2011

Zaterdag 26 maart is uitgeroepen tot de Nationale Slaapdag. In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is de Slaapkliniek Noord-Nederland gevestigd die op deze zaterdag een bijzonder programma presenteert.

We kunnen niet zonder slaap. Het lichaam maakt gebruik van deze rustperiode om bepaalde stoffen aan te vullen en de energievoorraad voor de volgende dag op peil te brengen. Slaap is goed voor middag en geest. We laden als het ware de accu weer op tijdens onze slaap. Een uitgerust gevoel bij het wakker worden hoort hiervan het gevolg te zijn.

Slecht slapen
Een goede nacht slapen is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders (kinderen en volwassenen) lijdt aan een slaapstoornis. Wie een nacht slecht heeft geslapen, merkt dat vaak direct. Een paar nachten slecht slapen is geen probleem, meestal verdwijnen de klachten na een paar dagen goed doorslapen vanzelf weer. Maar langdurige slaapproblemen leiden vaak tot hardnekkiger klachten. Naast stoornissen in het slaap- en waakritme, het hebben van nachtmerries of tandenknarsen, komen de volgende slaapproblemen ook veel voor: slaapapneusyndroom, snurken, restless legs syndrome, narcolepsie.

Behandeling
Veel slaapproblemen zijn goed te behandelen. In de Slaapkliniek Noord-Nederland werken een longarts, een KNO-arts, een neuroloog en een mondkaakchirurg samen. Dit is uniek en maakt dat vrijwel alle slaapproblemen snel en doeltreffend kunnen worden vastgesteld. Behandelingen variëren van het gebruik van kleine hulpmiddelen (zoals bitjes) tot medicatie. Maar ook grotere hulpmiddelen zoals een CPAP apparaat (een apparaat waarbij de ademweg opengehouden wordt door verhoogde luchtdruk) en zelfs bepaalde operaties kunnen worden toegepast om de slaapproblemen zo goed als mogelijk op te lossen. Vaak is één nacht doorbrengen in onze slaapkliniek voldoende om een goede diagnose te stellen. Dat kan tegenwoordig zelfs in het weekend. Naast de vaste groep artsen die met elkaar samenwerken, zijn ook andere zorgverleners zoals psychologen, tandtechnici en diëtisten beschikbaar voor zorg op maat.

Programma 26 maart
Op 26 maart vindt in het WZA in het kader van de Nationale Slaapdag een voorlichtingsbijeenkomst plaats over slaapproblemen. Specialisten van het WZA en andere deskundigen op het gebied van slaapproblemen houden workshops. Aan bod komen onder meer snurken, slaapproblemen bij kinderen en slaaphygiëne. Verder zijn er informatiestands, onder andere van de patiëntenvereniging.
Opgeven voor deze bijeenkomst kan op de website van het WZA (www.wza.nl/patienten/agenda).

Plaats een reactie