Het grootste deel van de Nederlanders heeft spijt van keuzes die zij in het verleden hebben gemaakt. Dit blijkt uit het nationale gewetensonderzoek, dat Sony PlayStation heeft laten uitvoeren naar aanleiding van de release van de nieuwe game inFamous 2, waarin keuzes en moraliteit een belangrijke rol spelen.
Meer dan de helft (53%) van de Nederlanders betreurt vooral keuzes in de liefde. Beslissingen op het gebied van werk/studie (32%) en vriendschap (31%) volgen op enige afstand. Ben Saunders, Femke Halsema en Marco Borsato worden door respondenten genoemd als bekende mensen die het afgelopen jaar de beste keuzes hebben gemaakt. In inFamous 2 staat het maken van keuzes centraal. Met het onderzoek wil PlayStation niet alleen het keuzegedrag van de Nederlandse en Belgische bevolking in kaart brengen, maar ook een factor die bij het maken van keuzes een belangrijke rol speelt: het geweten.
Bij het nemen van belangrijke beslissingen ervaart meer dan de helft (56%) van de Nederlanders redelijk tot zeer veel stress. De keuzes die Nederlanders maken blijken over het algemeen echter ‘veilig’ te zijn, zeker op het gebied van liefde, reizen, sport en geldzaken. Zo wacht 58% van de Nederlanders liever tot iemand die zij leuk vinden op hen afstapt dan andersom. Ook beleggen is niet populair onder de Nederlandse bevolking, slechts 8% is hier actief mee bezig. De overige 92% zet het geld liever op de bank.
Belgen geven vaker dan Nederlanders toe oneerlijk te zijn
– Een smoes bedenken om onder een afspraak uit te komen, hebben de meeste Nederlanders (63%) weleens gedaan of zouden ze doen als het nodig was.
– Ook teveel aan wisselgeld in de winkel zelf houden ziet een groot deel van de Nederlanders als vrij onschuldig (41%).
– Andere handelingen waarbij oneerlijkheid loont maken minder Nederlanders zich schuldig aan. Bijvoorbeeld stiekem sms’jes van de partner lezen (15%), voordringen in een rij (13%) of lof aanvaarden voor iets dat iemand anders gedaan heeft (5%).
– Opvallend is Nederlanders zichzelf over het algemeen eerlijker vinden dan Belgen. Ouderen vinden zich daarentegen weer eerlijker dan jongeren.
– Overigens geeft slechts 4% van de Nederlandse jongeren aan door te lopen als zij op straat zien dat iemand in elkaar wordt geslagen. Bij onze zuiderburen is dat 12%.
Moeilijk om vrienden aan te spreken
Als men een vriend(in) betrapt op oneerlijk gedrag, zeggen Nederlanders daar opvallend vaak niets van:
– 41% van de Nederlanders is geneigd er iets van te zeggen als een vriend(in) geen briefje achterlaat na een eenzijdige aanrijding
– Een minderheid van de Nederlanders (37%) zou een vriend(in) aanspreken op vreemdgaan, waarbij mannen het vaakst zwijgen.
– Het aanspreken van vrienden op oneerlijk gedrag doen Belgen overigens nog minder, maarliefst de helft van onze zuiderburen zegt niets bij onwenselijk gedrag
– Jongeren (18-29 jaar) spreken anderen het meest aan op oneerlijk gedrag
– Ondanks dat Nederlanders in het echt niet altijd mensen aanspreken op oneerlijk gedrag, spelen zij in films (74%) en games (85%) wel graag de rol van de held.
Nederlander is oprecht en bescheiden
– Ongeduldigheid (46%) en koppigheid (32%) zijn eigenschappen waar Nederlanders zichzelf wel eens op betrapt, maar die men niet onuitstaanbaar vindt in anderen.
– Betweterigheid (33%), arrogantie (59%) en roddelen (31%) vindt men het meest onuitstaanbaar in anderen
– Jongeren storen zich het meeste aan pessimisme en perfectionisme, waar ouderen zich het meest irriteren aan jaloezie en tactloosheid.
– De jongeren zelf roddelen veel vaker dan ouderen en zijn vaker jaloers, wispelturig, lui en koppig.
– Eigenschappen waar de Nederlander de voorkeur aan geeft zijn vergeving (91%) boven wraak, bescheidenheid (69%) boven assertiviteit en oprechtheid (83%) boven tact. Ook staan Nederlanders liever samen sterk (86%) dan ieder voor zich.
Ben Saunders en Femke Halsema maakten volgens Nederlanders beste keuzes
Ben Saunders (17%), Femke Halsema (17%) en Marco Borsato (16%) hebben afgelopen jaar volgens de meeste Nederlanders de beste keuzes gemaakt. Ben Saunders nam deel aan en won talentenjacht The Voice of Holland, Femke Halsema stapte uit de politiek en Marco Borsato kroop na zijn faillissement in 2009 uit het dal, bracht een nieuw album uit en gaf weer concerten.