Naleefcijfers rookverbod voorjaar 2011

Op de internetsite van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) staan de recente naleefcijfers over het rookverbod. Uit de cijfers blijkt dat in het 1e kwartaal van 2011 het rookverbod door 58% van de cafés en discotheken wordt nageleefd. Eetcafés zijn voor 90% rookvrij.

In tegenstelling tot de voorgaande metingen zijn geen restaurants, cafetaria’s, sportkantines, hotels en gelegenheden voor kunst en cultuur bezocht. Deze wezen namelijk uit dat bij 92-100% van deze bezochte gelegenheden geen rokers aanwezig waren en geen asbakken op tafel stonden.

Uitzonderingspositie
Cafés zonder personeel, die zich vrijwel uitsluitend richten op het verstrekken van alcoholhoudende dranken én die bestaan uit een enkele horecalokaliteit die kleiner is dan 70 m2, hebben sinds december 2010 een uitzonderingspositie.

Dit houdt in dat in cafés die aan deze criteria voldoen het roken wordt gedoogd vooruitlopend op een definitieve aanpassing van de regelgeving. Deze ondernemers zijn verplicht bij de ingang aan te duiden dat er mag worden gerookt. Alle overige horecagelegenheden zijn binnenkort verplicht aan te duiden dat er niet gerookt mag worden.

Inspecties en maatregelen
In de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 mei 2011 hebben controleurs van de nVWA 9.247 inspecties uitgevoerd bij de bereidende horeca zoals restaurants en eetcafés en 1.608 inspecties bij de niet-bereidende horeca zoals cafés en discotheken. In totaal heeft de nVWA 1.108 keer opgetreden met een maatregel voor overtreding van het rookverbod. De boete voor een 1e overtreding bedraagt nu nog 300 euro. De minister van VWS heeft het voornemen dit bedrag te verhogen.

Meer informatie: Inventarisatie naleefniveau rookvrije horeca voorjaar 2011

Plaats een reactie