Nader inzicht in rol versuikerde eiwitten bij hartfalen

Door de vergrijzing neemt het aantal patiënten met hartfalen toe. Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij het hart niet meer voor voldoende zuurstof kan zorgen. De patiënt wordt hierdoor kortademig en raakt chronisch vermoeid. De prognose en kwaliteit van het leven zijn slecht. Onderzoek van promovenda Suzan Willemsen laat zien dat de hoeveelheid ‘versuikerde eiwitten’ in het bloed (Advanced Glycation Endproducts; AGES) een goede indicatie geeft van de ontwikkeling en progressie van hartfalen.

Gedurende een mensenleven hopen zich in het lichaam versuikerde eiwitten op. Deze zorgen voor extra verbindingen in het collageen, waardoor allerlei weefseltypen stijver worden. Dit geldt voor de huid, maar ook voor hart en bloedvaten. Suzan Willemsen bracht het effect op hart- en bloedvaten nader in kaart.

Het onderzoek laat zien dat hogere AGE-niveaus gerelateerd zijn aan diastolisch hartfalen (waarbij de pompfunctie van het hart behouden blijft) en de ernst van hartfalen en de achteruitgang van patiënten voorspellen. Helaas lijkt het medicijn AGE-breaker alagebrium de inspanningscapaciteit en hartfunctie niet te verbeteren. Er werden zelfs geen veranderingen in het AGE-niveau waargenomen. Wetenschappers verwachten echter dat nader inzicht in de rol van AGEs in de toekomst zal bijdragen aan betere therapieën voor hartfalen.

Suzan Willemsen (Hoogeveen, 1981) studeerde geneeskunde te Maastricht. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door Synvista therapeutics. Willemsen is in opleiding tot cardioloog in het UMCG.

Promotiegegevens
Promotie: mw. S. Willemsen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Advanced glycation end-products in chronic heart failure
Promotor(s): prof.dr. A.A. Voors, prof.dr. D.J. van Veldhuisen
Faculteit: Medische Wetenschappen
Datum: 16 mei 2011, 14.45 uur
Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Plaats een reactie