Naar dokter of ziekenhuis? Medicatieoverzicht mee!

Het Rode Kruis Ziekenhuis en alle huisartsenpraktijken en apotheken van Midden-Kennemerland houden een gezamenlijke campagne. Ze sporen patiënten aan tot het meenemen van een actueel overzicht van medicijngebruik bij ieder doktersbezoek. “Naar dokter of ziekenhuis? Neem altijd uw medicatieoverzicht mee.” Zo werkt de patiënt zelf mee aan een veilige behandeling.

Een gemiddelde medicijnkast bestaat uit een grote diversiteit aan medicijnen, vooral bij mensen met meerdere aandoeningen tegelijk. De apotheek heeft veel informatie, maar niet altijd het volledige overzicht. Dat geldt ook voor de huisarts of dokter in het ziekenhuis. Het actuele medicijngebruik is vaak het beste bekend bij de patiënt zelf. Bijvoorbeeld doordat ze zelf medicijnen kopen bij de drogist. Die zijn ook belangrijk voor het totale overzicht.

Eigen rol voor patiënt
De informatie over het medicijngebruik is heel belangrijk om te voorkomen dat er bijvoorbeeld een verkeerde dosering wordt gegeven of combinaties van medicatie die niet kunnen. De gezamenlijke campagne heeft als doel om de patiënten bewust maken van hun eigen rol hierin. Daarom vragen de zorgverleners uit Midden-Kennemerland nu iedereen het overzicht zelf bij te houden en mee te nemen. De apotheek kan daarbij helpen.

Gezamenlijk initiatief
De campagne is een gezamenlijk initiatief van het Rode Kruis Ziekenhuis, Huisartsenvereniging Midden-Kennemerland en Apotheken Midden-Kennemerland. De drie organisaties slaan de handen ineen om de kans op fouten bij het voorschrijven en gebruik van medicatie te verkleinen.

In alle wachtruimtes zijn nu posters en flyers te vinden met betrekking tot de campagne. De afsprakenkaarten in het ziekenhuis zijn bovendien voorzien van een opvallende sticker. Daarnaast krijgen de betrokken medewerkers de instructie om de boodschap zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen van de patiënten. De campagne duurt tot eind 2011.

Plaats een reactie