Na Moerdijk moet veiligheid chemie snel beter

GroenLinks wil zo snel mogelijk een actieplan veiligheid chemie. Na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk riep GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren staatssecretaris Atsma van Milieu op de veiligheid bij chemiebedrijven te onderzoeken.

Uit dit onderzoek, dat donderdag 14 juli 2011 gepubliceerd is, blijkt dat minstens 12 bedrijven niet voldoen aan de veiligheidseisen voor werken met gevaarlijke chemische stoffen. Meer dan de helft van de bedrijven heeft de brandveiligheid niet op orde.

Van Tongeren: “Dit is het kabinet dat Nederland veiliger wil maken. De tijd van ‘gaat u maar rustig slapen’ is echt voorbij. De grote brand bij Moerdijk is nu zes maanden geleden en er is nog niets veranderd. Ik wil van de staatssecretaris weten wanneer hij de chemische veiligheid op orde heeft.”

GroenLinks wil zo snel mogelijk een debat met de staatssecretaris over dit onderzoek. Nederland is dichtbevolkt en zeker de meest risicovolle bedrijven (de BRZO bedrijven) zouden aan alle wet- en regelgeving moeten voldoen. Uit onderzoek van de overheid zelf blijkt dat teveel bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken niet veilig genoeg zijn. GroenLinks roept de staatssecretaris op zo snel mogelijk met een actieplan veiligheid chemie te komen.

Van Tongeren: “Staatssecretaris Atsma en lokale overheden moeten gewoon strikter gaan handhaven. Burgers moeten voor hun veiligheid op de overheid kunnen vertrouwen. In dit onderzoek krijgen 12 bedrijven een onvoldoende. De overheid schiet tekort in het handhaven van de veiligheid. Ik wil van de staatssecretaris weten hoe hij ervoor zorgt dat de chemiesector wel gaat slagen voor veiligheid. We moeten zo snel mogelijk van onvoldoende, via voldoende naar goed.”

De Nederlandse chemiesector moet zich onderscheiden door veiligheid, efficiënt gebruik van grondstoffen en vervanging van de meest gevaarlijke stoffen door veilige alternatieven. GroenLinks staat voor een groene, innovatieve chemiesector met banen en exportkansen.

Plaats een reactie